Şanlıurfa İşgücü Piyasası Talep Araştırması tamamlandı
Şanlıurfa genelinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2013 Yılı I. Dönem "İşgücü Piyasası Talep Araştırması" yapıldı.
ŞANLIURFA - İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesi ve buna uygun politikaların geliştirilmesine yönelik işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2013 Yılı I. Dönem "İşgücü Piyasası Talep Araştırması" yapıldı.
Araştırma sonuçlarına göre Şanlıurfa'da her 100 işyerinden 17'sinde açık iş olduğu ve 2013 yılı içerisinde her 100 işyerinden 37'sinde eleman temininde güçlük çekildiği tespit edildiği belirlendi.
En fazla açık iş Güvenlik Görevlisi mesleğindedir
Şanlıurfa'da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; Güvenlik Görevlisi, Hemşire, Elektrikçi (Genel), Makineci (Dikiş), Satış Danışmanı, Pazarlamacı, İnşaat Elemanları Kalıpçısı (Elle), Kaynakçı (Oksijen Ve Elektrik), Beden İşçisi (Genel), Muhasebeci meslekleri olduğu tespit edildiği ifade edildi.
Temininde güçlük çekilen mesleklerin başında Sıhhi Tesisatçı gelmektedir
Araştırma kapsamında, eleman temininde en fazla güçlük çekilen bazı meslekler; Sıhhi Tesisatçı, Kaynakçı (Oksijen Ve Elektrik), İnşaat Kalıpçısı (Ahşap), Mobilyacı, İnşaat Elemanları Kalıpçısı (Elle), Makineci (Dikiş), Bahçıvan, Elektrikçi (Genel), Pazarlamacı, Nezaretçi ve Ustabaşı (İnşaat İşleri) şeklindedir. İşverenlerin yüzde 70,9' u eleman temininde güçlük çekilme nedeni olarak "yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulunamamasını", yüzde 58'i "tecrübeli eleman bulunamamasını", yüzde 51,8 "meslekte eleman bulunamamasını", yüzde 19'u "önerilen ücretin yeterli bulunamamasını",yüzde 17,8'i de "çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesini" ileri sürdüğü belirtildi. (Osman Gülebak - İLKHA)