'Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı' beklentileri karşılamıyor
'Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı'nın, tebliğ mantığı çerçevesinde ve yangından mal kaçırırcasına aceleyle hazırlandığını savunan BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, tasarının beklentileri karşılamadığını söyledi.
BURSA - Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nca (BSMMMO) 'Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı'na ilişkin basın açıklaması düzenlendi.
BSMMMO'nun BAOB Yerleşkesi'ndeki hizmet binasında gerçekleşen basın açıklamasında Oda olarak kanun tasarısına ilişkin hazırladıkları değerlendirmeleri basın mensuplarıyla paylaşan BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, tasarının beklentileri karşılamadığını söyledi.
Sönmez, "1960 yılında yasalaşan 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu, günümüze kadar 76 kanunla değişikliğe uğramış ek, geçici ve mükerrer maddelerle birlikte madde sayısı 210'u aşmış, sistematiği bozulmuş ve bu nedenle de reform ihtiyacı duyulmuştur. Bu ihtiyaç hemen her kesim tarafından dile getirilmiş ve bu konuda somut adım atılması zorunlu hale gelmiştir. Bu bağlamda harekete geçen hükümet, Gelir Vergisi Tasarısı hazırlayarak TBMM'ye sevk etmiştir.
"Yangından mal kaçırırcasına aceleyle hazırlanmıştır!"
Ancak, bu tasarıda beklenen düzenlemelere yer verilmemiş, tasarı adeta yangından mal kaçırırcasına aceleye getirilmiştir. Bu nedenle tasarı bekleneni karşılamaktan uzaktır" diye konuştu.
"Devasa maddeler yaratılmış"
Basit ve adil bir vergi sistemi oluşturulması, vergi tabanının genişletilmesi, vergi adaletinin pekiştirilerek kayıtlı ekonomiye geçişin hızlandırılması gibi gerekçelerle hazırlanan kanun tasarısına ilişkin bazı hususlara dikkat çeken BSMMMO Başkanı Sönmez, şöyle konuştu: "Tasarıda madde sayısı gerçek anlamda azaltılmamıştır. Tasarıda şekli anlamda madde sayısı 95'e indirilmiştir. Hâlihazırda Gelir Vergisi Kanunu 210 madde, Kurumlar Vergisi Kanunu ise 45 maddeden oluşmaktadır. İki kanunda yer alan madde sayısının 255'ten 95'e indirilmiş olması, yani 160 maddenin azaltılmış olması takdire şayandır. Ancak, tasarı incelendiğinde madde sayısındaki azalışın görünürde bir azalış olduğu, sadece madde başındaki rakamların kaldırılmış olduğu, birden çok maddenin ardı ardına yazılarak devasa maddelerin yaratıldığı görülmektedir."
"Düzenlemeler çok cılız kalmış"
Tasarıda, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları'nın birleştirilmediğini de savunan Ahmet Hikmet Sönmez, "Tasarıda gerçek kişilerin gelirleriyle kurum kazançlarının vergilemesi aynı bölümde ve alt alta düzenlenmiş, ancak bütünleştirilme sağlanamamıştır. Gelir ve Kurumlar Vergisi'ne ilişkin düzenlemelerin aynı madde altında yazılmış olması bütünleşme anlamına gelmez" dedi. Yatırım, üretim ve istihdamı teşvik edici düzenlemelerin de tasarıda yeterli olmadığının altını çizen Sönmez, şunları söyledi: "Tasarıda yatırım, üretim ve istihdamı teşvik edici düzenlemeler yapıldığı belirtilmektedir. Tasarı incelendiğinde bu konuda yapılan düzenlemeler sembolik olup, söz konusu iddia karşısında çok cılız kaldığı görülmektedir."
"Gereksiz yere detaylandırılmış"
Meslek mensuplarının da katılımıyla gerçekleşen basın açıklamasında, tasarının kanun değil tebliğ mantığı çerçevesinde hazırlandığını da iddia eden BSMMMO Başkanı Sönmez, "Tasarıda bir ruh sezinlenmemektedir. Bilindiği gibi her kanunun bir ruhu ya da bir felsefi yapısı bulunmaktadır. Bu ruh, kanunun tümüne egemen olup, kanunda açıkça yazılmamış olan sorunları da çözmeye yardımcı olur. Oysa tasarıda böyle bir ruh yoktur. Sanki kanun değil, maddeler yığını havası egemen olmuştur" diye konuştu. Yeni Gelir Vergisi Kanunu ile vergide sadelik ve kolaylığın esas alındığı belirtilmiş olmasına rağmen tam aksine konuların gereksiz yere detaylandırıldığını belirten Sönmez, ormanı değil ağaçları dikkate alırcasına kanun tasarısı kaleme alındığını ifade etti.
"Hukuk dilinden uzaklaştırılmış"
Konuşmasında, tasarı ile temel bir değişikliğin yapılmadığını da bildiren Sönmez, şunları söyledi: "Tasarıda mevcut düzenlemeler esas alınmış ve bazı eklemeler yapılmıştır. Dolayısıyla ufak tefek değişiklikler için hafızaların silinmesine ve birçok içtihadın yok olmasına neden olan yeni yasa yapmak yerine mevcut yasaların revize edilmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır." Tasarının temel amacının vergi gelirlerini artırmak olduğunu da dile getiren BSMMMO Başkanı Sönmez, "Ancak, bu amaca dolaylı olarak ulaşılmak istenmiştir. Bu durum, yasanın dolanmasına ve anlaşılmaz bir boyut almasına neden olmuştur" dedi.
Açıklamanın sonunda, tasarıda gelirin birleştirilmesi ve beyanında önemli değişiklikler yapılmadığının da altını çizen Sönmez, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Kayda değer yeni vergi güvenlik önlemlerine yer verilmemiştir. Tasarıda vergi tabanının genişlemesine yönelik ufak tefek revizyonlarla yetinilmiş, alınması gereken köklü önlemlerden kaçınılmıştır. Kimi yerlerde kanun dilinin Türkçeleştirilme bahanesiyle içeriği boş ve hukuk literatüründe yeri olmayan kavramlar kullanılmıştır. Bu da tasarının dilini hukuk dilinden uzaklaştırılmıştır." (Zeki Aras - İLKHA)