• DOLAR 34.656
  • EURO 36.369
  • ALTIN 2928.271
  • ...

Yaşadıkları sıkıntıları anlatan taksici esnafı, sorunlarına çözüm bulmaları için yetkililere çağrıda bulundu.

Batman'da ticari taksi esnaflığı yapan şoförler, başta akaryakıt fiyatları olmak üzere bozuk yollar, duraklarda park problemi, vergi ve yüksek araç sigorta ücretlerinin yüksekliğinden dert yanarken eskiyen araçlarını değiştirmek için devletin, ticari taksiler için daha önce uyguladığı ÖTV indiriminin tekrar yürürlüğe konmasını istiyor.

"Bozuk yolar yüzünden 10 günde bir aracımızı sanayiye götürmek zorunda kalıyoruz"

Akaryakıt ve sigorta ücretlerinin aşırı yükselmesinden yakınan taksici esnafından Şehmus Erten, yolların aşırı bozuk olmasından ötürü araçlarını sık sık sanayiye götürmek zorunda kaldıklarına dikkat çekti.

Şehmus Erten

Taksi ücretlerinin pahalı olmasından ötürü insanların taksiye binmekten kaçındığına vurgu yapan Erten, "Taksici esnafının şu anda yaşadığı en büyük sorunların başında akaryakıt gelmektedir. İkincisi ise ÖTV indiriminin çıkmamasıdır. Üçüncüsü araç sigortalarının çok pahalı olmasıdır. Eskiden 2-3 bin liraya araç sigortamızı yaparken şu anda ise 14-15 bin liraya yaklaştı. Kimse arabasını değiştiremiyor. Batman'da bozuk yolların çok olması nedeniyle 10 günde bir aracımızı sanayiye götürmek zorunda kalıyoruz. Bu yüzden araçlarımız mahvoluyor. Eskiden araçlarımızı 3-4 yılda bir sıfır alarak değiştirebiliyorken şu anda kimse aracını değiştiremiyor. Ayda en az bir defa aracımızı sanayiye götürüyoruz ve her seferinde en az 4-5 bin lira masraf ödüyoruz. Şu an akaryakıtın litresi 41 TL'dir ve bu da taksi fiyatlarını etkiliyor. Bundan dolayı kimse kolay kolay arabaya binemiyor. Kişi taksi tutmak istediğinde en düşük 100 veya 120 lira tutacağını bildiği için binmekten vazgeçiyor." ifadelerini kullandı.

"Yolcularımızın sayısı çok düştü"

Hayat pahalılığından dolayı milletin taksiye binmeye korkar hale geldiğini ifade eden Erten, "Millet bu zor hayat şartlarında geçim derdine düşmüş durumundadır. Eskiden yakıt ucuzdu ve her şey uygundu. Bu yüzden herkes taksiye rahatlıkla binebiliyordu. Bu pahalılık sefer sayılarımızın düşmesine neden oldu. Eskiden günlük 15-16 sefer yaparken şimdi ise işlerimiz yarı yarıdan daha çok düştü. Diyarbakır seferleri ise neredeyse yok. Bir taksici Diyarbakır'a şu an ayda bir kere ya gidiyor ya da gidemiyor. Vatandaş eskiden 150-160 liraya Diyarbakır'a gidebiliyorken şu anda 1600 ila 1700 liradan aşağı kimse gidemiyor. Bir de bu bizi kurtarmıyor. Yetkililerden isteğimiz; taksici esnafı için ÖTV indiriminin çıkarılmasını, yakıta bir indirim yapılmasını ve araç sigortalarında da normal araçlar gibi ödemek istiyoruz." şeklinde konuştu.

"İş yapamaz hale geldik"

Durakta yer sıkıntısı yaşadıklarını ifade eden bir başka taksici esnafı Murat Gerçek ise, maliyetlere gelen fahiş artışlar yüzünden tarifelerin de haliyle yükseldiğini ve halkın bundan şikayetçi olduğunu aktardı.

Murat Gerçek

Gerçek, "Bizim birinci sorunumuz yüksek akaryakıt fiyatlarıdır. İkinci sorunumuz ise bizim durağımızda 10 taksi çalışıyor ama bize tahsis edilen iki taksi yeridir. Diğer araçlarımızı bu sorun yüzünden sağa sola park etmek zorunda kalıyoruz. Bunun gibi birçok sıkıntımız var. Eskiden yolcularımızı 50 liraya taşırken yakıt fiyatları arttığı için fiyatlarımızı değiştirmek zorunda kaldık ama bu sefer de haliyle vatandaş bu fiyatlardan şikâyetçi oluyor. Sigorta poliçe ücretleri bayağı yükselmiş durumda. Fenni muayene ücretleri gibi birçok şeyin fiyatı bayağı yükseldi. İş yapamaz hale geldik ve bu sıkıntılarımızı kime aktaracağımızı bilemiyoruz. Bizim gibi birçok kişi de bu işten ekmeği kazanmaya çalışıyor. Yazıktır günahtır. Bizlere yardımcı olunmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)