• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Çocuklarda yüksek ateş durumunda doğru müdahale için önemli öneriler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çocukların hassas yapıları nedeniyle alacakları tedavinin önemine vurgu yapan Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bişar Sezgin, ailelere, çocuklarının genel durumunu dikkatlice gözlemlemeleri ve kötüleşme belirtileri gördüklerinde derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmaları önerisinde bulundu.

Özellikle basit belirtiler, örneğin burun akıntısı gibi durumlar ve 37,5-38 derece arasındaki hafif ateş durumlarında, evde kullanılan ateş düşürücülerin herhangi bir zararının bulunmadığını belirten Sezgin, belirtilerin şiddetlenmesi veya uzun süre devam etmesi durumunda acil servise gitmelerini istedi.

Sezgin, bu tür viral hastalıkların özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda sorun oluşturabileceğini belirterek, 6 ayın altındaki bebeklerde veya 1 aylık küçük çocuklarda ise biraz daha erken bir şekilde Acil Servise başvurmanın faydalı olabileceğini ifade etti.

Dr. Bişar Sezgin, kronik hastalıkları bulunan çocukların direncinin düşük olabileceğine dikkat çekerek, ailelere çocuklarını normal ateş gibi değerlendirmemeleri ve genel durumlarında kötüleşme hissettiklerinde acil servise başvurmalarını önerdi.

"Çocuklar, hassas yapıları nedeniyle alacakları tedavinin önemi büyüktür"

Bişar Sezgin

Çocuklarda yüksek ateşin birçok sebebinin olduğunu ifade eden Sezgin, "Şu an içinde bulunduğumuz dönemde, viral hastalıklara bağlı olarak ve bazı bakteriyel hastalıklarda ateş yükselmeleri görülebilmektedir. Çocuklar, hassas yapıları nedeniyle alacakları tedavinin önemi büyüktür. Bu nedenle özellikle aile, çocuğun genel durumunu kötüleşmiş olarak düşünüyorsa, doktora başvurmaları önemlidir. Ancak basit belirtiler, örneğin burun akıntısı gibi ve 37,5-38 derece arasındaki ateş durumlarında, evde kullanılan ateş düşürücü tedavilerin herhangi bir zararı bulunmamaktadır." ifadelerini kullandı.

Yememe ve huzursuzluk belirtilerine dikkat!

Çocuklarda özellikle yemek yemeyi durdurma, normalden daha az hareket etme veya huzursuzluk gibi durumlar söz konusu olduğunda, Acil Servise başvurmanın gerektiğini vurgulayan Sezgin, "Bu tür viral hastalıklar özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda sorun oluşturabilir. 6 ayın altındaki bebeklerde veya 1 aylık küçük çocuklarda ise biraz daha erken bir şekilde Acil Servise başvurmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Ancak belirttiğim önerilerin hepsi hastaya özgü değerlendirilmesi gereken önerilerdir. Hastalarımızın anne ve babalarının çocuklarının genel durumu hakkında önceden bilgi sahibi olmaları, bu konuda onların görüşlerinin bizim için çok önemli olmasına neden olmaktadır" dedi.

"Kronik hastalığı olan çocuklar için öneri: aileler gözlemde olsun, ateşte değişiklik hissederlerse acile başvursun!"

Kronik hastalıkları bulunan çocukların direncinin biraz daha düşük olabileceğine dikkat çeken Sezgin, "Burada, ailelerin çocuklarını normal ateş gibi değerlendirip genel durumlarında kötüleşme hissetmeleri durumunda acil servise başvurmalarını tavsiye ediyoruz. Çocuk hastalarda biraz daha hassas davranmaya çalışıyoruz. Çünkü çocuklar kendi derdini anlatamayan bir grup oldukları için ve çabuk kötüleştikleri için acile başvurmalarında sorun yok. Ancak basit ateş durumlarında, örneğin şu anda yaygın olan Rino virüs veya İnfluenza gibi basit enfeksiyonlarda, eğer çocuğun genel durumu iyi ise, yemek yiyebiliyor ve hareketlerinde bir sorun yoksa, evde basit ateş düşürücü kullanmalarında bir sakınca yok." şeklinde konuştu.

Aslında ateş düşürücü ilaçtan önce soğuk uygulama yapmanın, çocukların ateşini düşürmede faydalı olabileceğini ifade eden Sezgin, musluk altında ıslatılmış bir bezin alnına ve koltuk altına konulmasıyla ateşin düşebileceğine dikkat çekti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir