Emlak Uzmanı: Konut piyasasında genel olarak durgunluk söz konusu
Ev fiyatlarının geçen yıla oranla daha düşük olduğunu belirten Emlak Danışmanı Fatih Topal, alım gücünün düşük olmasından dolayı emlakçıların ev satamadıklarını ve kiracı bulmakta zorluk çektiklerini belirtti.
2024 yılı ev ve kira fiyatları hakkında İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Emlak Danışmanı Fatih Topal, gayrimenkul sektörünün yeni yıla kötü başladığını ifade etti.
Topal, konut fiyatlarının yüksek oluşunun kiralara da yansıdığını söyleyerek, sektörde yaşanan durgunluğun devam etmesini beklediklerini kaydetti.
Alım gücünün düşük olmasından dolayı isteyenlerin daire alamadığını ve emlakçının da satış yapamadığını dile getirdi.
"Gayrimenkul sektörü 2024 yılına çok kötü başladı"
2024 yılına kötü bir başlangıç yapıldığını belirten Topal, "Şanlıurfa'da ve tüm Türkiye’de gayrimenkul sektörü maalesef 2024 yılına çok kötü başladı. 2023 yılından kaynaklanan alım gücünün düşüklüğü özellikle ev fiyatlarını, gayrimenkul fiyatlarının, kira bedellerini çok aşırı derecede yüksek oluşu ve milletin de alım gücünün düşmesinden dolayı satışlarımız 2023’te durgun geçti. Son çeyrekte bu 2024’e de yansıdı. Bundan sonra gayrimenkul sektörü önümüzdeki yılda aynı şekilde devletin uygulamış olduğu politikaya bağlı olarak durgun geçeceğe benziyor." dedi.
"Adeta kiracı bulamama noktasına gelmişiz"
Konut fiyatlarının yüksek oluşunun kiralara da yansıdığını ifade eden Topal, "Kira bazında söylemek gerekirse dediğimiz gibi konut fiyatlarının yüksek oluşu kiralara da yansıdı. Şu anda geçen yılla önceki yıl arasında yüzde 100 ile yüzde 200 arasında fiyat farkı oldu. Dolayısıyla bu konut kiralaması, devletin belirlemiş olduğu yüzde 25’ten oturanlarda herhangi bir yükselme olmadı. Yeni kiralar da bu oranın üstüne çıkınca kimse kiralama yapmadı. Bundan dolayı da elimizde kiralık daire şu anda çok fazla var ama kiracı yok. Adeta kiracı bulamama noktasına gelmişiz. Son üç ayda kiralık daire sayısı yaklaşık yüzde 30’la yüzde 45 arası artış görüyoruz. Kira fiyatlarında da yaz dönemi, yani bizim kiraların çok fazla ödediğimiz altıncı dönemde dokuzuncu dönem arasında fiyatlara baktığımız taktirde 2024’ün fiyatlarına oranla yüzde 10 ile 15 arasında fiyatlar düştü. Konut fiyatları yaklaşık yüzde 15 ile yüzde 25 arası düştü, kira fiyatları da yüzde 5'le yüzde 15 arası düştü." şeklinde konuştu.
"Yüzde 70 gibi bir durgunluk söz konusu"
Konut üretim maliyetlerinin artmasından dolayı üreticilerin sıkıntı yaşadığını dile getiren Topal, "Ev fiyatlarına geçen yıl oranla 2024’e düşük olarak girdik. 2023’te alım gücünün düşük olmasından dolayı ev satamıyoruz. Adeta 2024’te piyasamız geçen yıl ocak dönemiyle bu yıl Ocak döneminin ilk 15 günü yüzde 70 gibi bir durgunluk söz konusu oldu, Hala da devam ediyor. Önümüzdeki günlerde de devam edeceği görünüyor. 2023’ün aralık ayı 2024'ün Ocak ayının 15’i itibarıyla yüzde 15 fiyatlar düşmüş durumda. Bu düşüşünde böyle giderse daha da devam edeceğini düşünüyoruz. Bu durum vatandaşımız için konut fiyatlarının düşmesi, kiraların düşmesi gerçekten iyi bir şey; ama üretim bazında bakınca özellikle asgari ücretin artması, konut üretim maliyetlerinin artmasından dolayı üreticilerimiz bu sefer sıkıntı yaşıyor." ifadelerini kullandı.
Topal son olarak şunları söyledi: "Ev fiyatlarının serbest piyasası var ama konut kiralarının maalesef öyle bir sıkıntısı yok. Yüzde 25’e devlet bağlamış durumda. Zaten bu şekilde düşüş, vatandaşa çok iyi yarıyor ama alım gücü ve konut kredisi alamamasından dolayı sıkıntı yaşıyorlar. Müşterilerimiz daire, konut alamıyor satıcı da satamıyor." (İLKHA)