• DOLAR 32.452
  • EURO 34.742
  • ALTIN 2436.38
  • ...
Adilcevaz'da ceviz hasadı başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS-Bitlis yöresinde yetişen, tane büyüklüğü lezzetiyle kaliteli ceviz çeşitleri arasında önemli bir yer tutan Adilcevaz cevizinin silkelenme hasadı başladı.

Bu yılki verimin geçen yıllara nazaran daha iyi olduğunu ifade eden ceviz yetiştiricileri, dışarıdan ithal edilecek cevizlerin kendilerini olumsuz etkileyeceklerini söyledi. Henüz silkeleme hasadına yeni başladıklarını ifade eden ceviz üreticilerinden Ergün Sadık Çağlar, " Yılın ilk ceviz silkeleme hasadına başlıyoruz." dedi.

Geçen yıl ceviz hasadını az bir verimle kapattıklarını belirten Çağlar, "Geçen yıl ürettiğimiz cevizler tüketimi karşılayamadığı için fiyatlar baya yüksekti. Fakat bu yıl iyi bir verim bekliyoruz. Geçen yıllara nazaran verimde bir artış vardır. Var olan bu artış talebi karşılayacak düzeyde değildir.

Bitlis'te yetişen özelliklede Adilcevaz ilçemizde yetişen cevizler tadıyla, tanesiyle, içerdiği vitamin ve minarelerle kendisini kanıtlamış durumdadır. Tane olarak sattığımız gibi, teneke ve kiloyla da satıyoruz. Sadece bizim çektiğimiz sıkıntılardan biride dışarıdan ithal edilen cevizlerdir.

Çünkü dışarıdan ithal edilen cevizlerin içerisinde bulunan vitamin değeri çok düşüktür. Vitamin değeri düşük olan bu ithal cevizin piyasada düşük fiyata verilmesi biz ceviz yetiştiricilerini olumsuz etkiliyor. Yetkililerin bu konu hakkında önlem almalarını istiyoruz." dedi.

Uzmanlar tarafından günde 3-5 adet tüketilmesi önerilen cevizin faydaları saymakla bitmiyor. Verem ve diyabet hastalıklarının tedavisine yardımcı olduğu bilinen cevizin meyvesi, yaprakları ve kabuğu ilaç yapımında kullanılıyor.

Kandaki zararlı kolesterolün birikmemesini sağlayan ceviz, yüksek kolesterollü düşürür. Mide, bağırsak, böbrek ve deri rahatsızlıkları, damar tıkanıklığı gibi pek çok hastalığın tedavisini hızlandırıyor. İçeriğindeki, A, B1, B2, C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra, gümüş iyonu bulunduran tek meyve olarak biliniyor.

Cevizin ayrıca beyin sağlığı ile zekâ üzerinde çok faydasının olduğu uzmanlarca dile getiriliyor.(Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir