• DOLAR 32.431
  • EURO 34.618
  • ALTIN 2383.1
  • ...
AB'den Macaristan'a "fon" vetosu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Strazburg'da düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumunda yaptığı açıklamada, Macaristan'ın yaklaşık 20 milyar avroluk fonunun dondurulmuş olduğunu, fonların gerekli bütün koşullar yerine getirilmeden serbest bırakılmayacağını belirtti.

Macaristan'ın AB fonlarına erişimi konusunda değerlendirmelerde bulunan von der Leyen, "Bu bizi bir araya getiren temel değerlerle ilgili bir konu. Göreve geldiğimizde bütün üye ülkelere karşı adil olurken birliğimizde hukukun üstünlüğünü koruyacağımıza dair söz verdik." dedi.

Macaristan'ın geçen yıl tavsiyelerinin bir kısmını ele alan adalet reformu yasasını kabul ettiğini belirten von der Leyen, bunun yargı bağımsızlığını güçlendiren ve yargıya siyasi müdahale olasılığını sınırlayan bir yasa olduğunu kaydetti.

Von der Leyen, Macaristan'ın uyum fonları koşullarını karşılayabilmesi için söz konusu yasanın gerekli olduğunu söyledi.

"Aynı zamanda yaklaşık 20 milyar avro fon donmuş halde duruyor." diyen Von der Leyen, "Fonlar, LGBT hakları, akademik özgürlük ve sığınmacı haklarına ilişkin endişeleri içeren nedenlerle askıya alındı. Bazıları koşulluluk mekanizması kapsamında bloke ediliyor. Fonlar, Macaristan gerekli bütün koşulları yerine getirene kadar bloke edilecek." diye belirtti.

AB, uzun süredir Macaristan'ı hukukun üstünlüğü gibi temel alanlarda gerileme olduğu gerekçesiyle eleştiriyor ve Macaristan'ın kurtarma programı kapsamındaki fonlar aktarılmıyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir