• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Müftü Tolan: siyonistlerin zulmünün temelinde kendi ırkını diğerlerinden üstün görme var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tolan, toplumda yanlış bir kanı olan ırkçılık üzerine İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.

Tolan, Resulullah'ın hem Müslümanlara hem de bütün insanlığa yönelik mesajların olduğunu söylerek, Peygamber Efendimizin veda hutbesinde 'hepiniz Âdem’in çocuklarısınız, Âdem de topraktandır' diye buyurduğunu aktardı.

"En önde geleniniz takva bakımından en üstün olanınızdır"

Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tolan

Tolan, "İslami konularda bir konuya değer veyahut da açıklama getirmek istediğimiz zaman önce ayetlere bakıyoruz, sonra hadisi şeriflere bakıyoruz, Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi selamın uygulaması ve Ashabı günümüze kadar İslam toplumlarının yaşadığı bununla beraber ırkçılık denildiği zaman bir insanın yönü de var. Sadece ayet, hadis ve uygulama değil de Allahu Teala Kur’an-ı Kerim‘de bu konuyla alakalı açık ve seçik olarak buyurur. Sadece müminleri değil bütün insanlara yapılmış bir kitaptır çünkü burada inanmayan herkes ile alakalı konular, değerler var. Buyrulur ki 'Ey insanlar biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık. Milletlere ve kabilelere ayırdık, birbirinize övünesiniz diye değil birbirinize tanışansınız diye yarattık.' Peki üstünlük ne iledir? Allahu Teala buyuruyor ki 'Sizin üstünlük bakımından en iyi olanınız, en önde geleniniz takva bakımından en üstün olanınızdır.' Takva dediğiniz zaman yüce emirlerini yerine getiren bir de yasaklarından sakınan kimselere biz ehli takva diyoruz." dedi.

"Arap olanın Arap olmayana bir üstünlüğü yoktur"

Kimsenin ırk ve renk gibi nedenler dolayısıyla bir üstünlüğünün bulunmadığına dikkat çeken Tolan, "Bir insanın inancı ve ameli ne kadar iyiyse, duyarlıysa Allah katında o geçerlidir; yoksa şu milletten, şu devletten, şu ırktan, şu renkten veyahut şunun oğlu, bunun oğlu böyle bir şey yok. Allahu Taala her şeyi biliyor; ne yaparsanız, nasıl davranırsınız Cenabı Allah’ın bundan haberi vardır. Hiçbir zaman bundan kaçınmazsınız. Resulullah sallallahu aleyhi vesellem efendimizin Veda Haccında Veda Hutbesi var. Veda Hutbesinde hem Müslümanlara hem de bütün insanlığa yönelik mesajlar vardır. 'Ey İnsanlar hepinizin babası birdir, hepiniz Âdem’in çocuklarısınız Âdem de topraktandır. Arap olanın Arap olmayana bir üstünlüğü yoktur olmayanın da Araba bir üstünlüğü yoktur. Rengi kırmızı olan veya beyaz olanın siyaha karşı bir üstünlüğü yoktur, rengi siyah olanın da diğerlerine karşı bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvadadır' şeklinde Veda Hutbesinde bunu buyuruyor. Resulullah sallallahu aleyhi vesselam 'yüce Allah suretlerinize, mallarınıza bakmaz ancak sizin kalbinize bakar ve amelinize bakar." diye konuştu.

"Rahat bir şekilde yaşamak istiyorsak İslam’ın evrensel maddelerine sahip olmamız gerekiyor"

Günümüzde siyonistlerin zulmunü temelinde kendi ırkını diğer insanlardan üstün görmesinin bulunduğuna dikkat çeken Tolan, "Mesela israil bütün bu yaptıkları zulmün temelinde kendi ırkını diğer insanlardan üstün görmesi var. Maalesef Müslümanları arasında da bu yanlış fikir bazen oluyor. İşte 'ben filan aşirettenim bu halde ben güçlüyüm, daha iyiyim' deniliyor. Ondan sonra 'ben şu aileden veyahutta benim babam şu işi yapıyor ben şöyleyim, böyleyim' bunlar hepsi insanlık onuruna yakışmayan insanlığa da iyiliğe de marifete de medeniyete yakışmayan şeylerdir; ama maalesef günümüzde bunlar var. Biz eğer rahat bir şekilde yaşamak istiyorsak dünyada dinimizin İslam’ın evrensel maddelerine, beyanlarına, emirlerine sahip olmamız gerekiyor. Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem'in birçok sahabileri vardı. Bilal-i Habeşi Arap değildi rengi de dili de ve ırk da değişikti ama camide ikinci adamdı. Resulullah sallallahu vesselam onu getirirken sesinin güzelliği içim değil buradaki duyguyu kırmak için getirmiş. 'Selman-ı Farisi bizdendir, biz de onlardanız' diye buyuruyor. Selman İran, Fars asıllıdır. Süheybi Rumi Rumlardandır. Bir de Caban el-Kurdi o da Cizrelidir. Peygamberimiz her bölgeden, dışardan gelenlere ırkçılığı kaldırmak için özellikle onlara daha önemli bir önem vermiş, muamele etmiş." ifadelerini kullandı.

Tolan son olarak şunları söyledi:

"Mekke toplumunda, Medine’de orada da Yahudiler, diğer Arap kabileleri vardı. Irkçılığın en alası onlarda vardı. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem toplumdaki kötü şeyleri tamamen kaldırdığı gibi Müslümanlar arasındaki bu ırk, aile, aşiret ve kavim farkını da tamamen kaldırmıştır. Bize Rabbimizin ve Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi sellem'in emirlerine ve İslam toplumunun uygulamasına bakıp buna göre günümüzde böyle şeylerde çok dikkatli olmamız gerekiyor." (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir