• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Adana'da 'Çukurova 16. Kitap Fuarı'na yoğun katılım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çukurova 16. Kitap Fuarı, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını okurlara açtı.

Devam eden fuarda okur 300'e yakın yayınevi ve sivil toplum örgütüne ulaşacak. Fuar boyunca 93 panel, söyleşi, atölye çalışması, etkinlik ve imza günü düzenlenecek.

"Çocuk yayınlarında temiz içeriğin tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum"

Semerkand Yayınları Fuar temsilcisi Abdülmelik Keskin, kitap fuarına katılımın yüksek olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

"Fuar'da ilgi alaka çok güzel, gayet iyi. Zaten bugün ikinci gün, fuarın ilk haftasındayız ve oldukça yoğun. Biraz önce dışarı çıktım, uzunca bir kuyruk da vardı, ziyaretçiler oldukça fazla. Adana önceden de böyleydi. Adana'ya yıllardır gelip gidiyoruz fuar dolayısıyla, Adana okurları muazzam, kendilerine teşekkür ediyoruz. Kitap çok geniş bir sektör veya bilgi dünyası, ne derseniz deyin çok geniş. Dolayısıyla burada bence okurlarımızın dikkat etmesi gereken bazı şeyler var. Tabi herkesin ilgi alakası farklı fakat günün sonunda özellikle çocuklarımız bazı şeylerin farkında olmayabiliyorlar. Özellikle temiz içerik yani çocuk yayınlarında temiz içeriğin tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Fuar 21 Ocak Pazar günü son bulacak, yaklaşık bir hafta daha buradayız. Bazı yayın evleri daha zam yapmamışlar, bu bir hafta içerisinde zam yapacaklar. Zamlar da en az yüzde 50 ila yüzde 100 bandında değişiyor. Dolayısıyla okurların, Adana halkının bir an önce gelip fuarı ziyaret etmeleri gerektiğini, bu zamların ceplerine yansımadan bir an önce gelmeleri gerektiğini düşünüyorum."

"İnsanların hayatına dokunan, insanları yönlendirecek kaynakların başında kitaplar gelir"

Seyhan Müftülüğü'nde görevli Selman Tunç, "Diyanet Vakfı Yayınları olarak ekonomik nedenlerle çok yüksek bir katılım beklemiyorduk ama elhamdülillah gördük ki insanlarımızın okumaya karşı çok büyük bir duyarlılık sahibi olduğunu, bir ihtiyaç ve eksiklerinin olduğunu hissedip de Fuar alanımıza müthiş derecede bir rağbetin olduğunu gördük. Şöyle bir etrafımıza, stantlara baktığımız zaman gerçekten de halkımızın büyük bir teveccühünü görüyoruz. Zaten Rabbimizin de ilk emri 'oku' değil midir? Yani 'Rabbinin adıyla oku' diye. Rabbimiz ilk önce okumayı teşvik etmiştir. İnsanlarımızın da elhamdülillah bu duyarlılığını bu teveccühlerini görüyoruz. Bu durumda geleceğimiz açısından bizleri mutlu ediyor, gelecekte daha aydınlık daha güzel günlerin bizi beklediğinin düşünüyoruz. Annelerin, babaların, çocukların bu kitaplardan istifade etmeleri gerekiyor. İstifade edip, inşallah hayatlarına da uyguladıkları zaman hem dünya hem de ahiret saadetine, mutluluğuna edeceklerdir. Bunun içinde kendilerine yön vermeleri lazım. Yön verecekleri en büyük şey kitaplardır yani insanların hayatına dokunan, insanları yönlendirecek kaynakların başında kitaplar gelir. Bu kitapları da bir an önce ellerine alıp okumalarını tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.

"Kitap bütün uygarlıkların temelidir"

Fuarı umduğundan daha yoğun bulduğunu ifade eden Yazar Şair Fuat Duymaz, "Kitap bütün uygarlıkların temelidir. Kitapsız bir uygarlık düşünülemez. Kitap okuyan insanın özgüveni artar, başkalarına saygısı artar, kısır tartışmaların içerisine girmez. Kitap öyle bir dünyadır ki aslında o dünyayı yaşamak gerekiyor. Şiir dünyası ise çok farklıdır. Şiir, insanın dünyasını yansıtır, duygusu olmayan şiir kokusuz çiçeğe benzer, yapay çiçek gibidir. Vakti olan kişilerin buraya gelmesini istiyoruz. Kitap almazsa bile buradaki o havayı soluması gerekiyor. Bu nedenle kitap dünyasının havasını almak, o kitabın kokusunu almak çok önemlidir." ifadelerini kullandı.

"Bilginin ana kaynağı kitaptır"

Emekli Osmaniye İl Kültür Müdürü Ve Yazar Ahmet Tabur ise şu ifadelere yer verdi:

"Söz uçuyor, yazı kalıyor. Millet olarak çok az okuyoruz, hiç yazmıyoruz. Herkesin bir şeyler yazması lazım. Bir sayfa fazla okuyan, bir kitap fazla okuyan diğerlerinden on adım ileridedir. Bilginin kaynağı günümüzde oldukça genişlemiş ve zenginleşmiştir ancak bilginin ana kaynağı kitaptır. Onun için yazarları, şairlerin desteklememiz lazım. Maalesef yazmak bir zor, yazdığını bastırmak iki zor, onu satmak daha çok zor. Onun için bilhassa yerel şair, yazarlarımızı yerel yöneticilerin, valilerin, kaymakamların, belediye başkanlarının ve sivil toplum örgütlerinin desteklemeleri lazım. Yayınlarını alarak, katkı sağlamaları lazım çünkü biz yenisini yazabilmemiz için eski yazdıklarımızı vermemiz lazım. Her şey günümüz şartlarında pahalılaştı. Kitapta pahalı fakat biz eski fiyatlardan veriyoruz, herkes okusun diye. Okumak aydınlanmaktır, okumak özgürlüktür ve en iyi hediye kitaptır. Herkesin evinde bir kitaplık olmalıdır."

323 yayınevi, sivil toplum kuruluşu, meslek örgütü, derneğin katıldığı fuarda 105 etkinlik yapılacağı, 500'ün üzerinde imza günü gerçekleştirileceğini bildirdi. Fuar, 21 Ocak'ta sona erecek. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir