• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
İDEV Van’da "Ailem cennetim olsun" semineri düzenledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van’da İDEV tarafından düzenlenen “Her Aya Bir Aile Semineri” programlarının ikincisi gerçekleştirildi. "Ailem cennetim olsun" temasıyla yapılan seminerde konuşan Eğitimci-Yazar Fatih Taş, ebeveyn-çocuk ilişkilerine değindi.

Merkez Anadolu İmam hatip Lisesi Konferans Salonu'nda düzenlenen programa; STK temsilcileri, aileler ve çocuklar katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda selamlama konuşması yapan İDEV Van Temsilcisi Zafer Yaren, "İslam bir medeniyet dinidir. Medeniyetin kurulabilmesi içinse Müslümanların ümmet bilinci ve şuuruna ermeleri gerekmektedir. Aile, toplumun ve dolayısıyla ümmetin en küçük birimidir. İslam medeniyetinin ümmet bazında kurulabilmesi, öncelikle ailelerin bu medeniyeti özümsemesine bağlıdır. Bunun için aile içinde yaşayan her ferdin İslami bir şuur elde etmesi, İslami bir ahlak ile ahlaklanması, İslam’ı diğer tüm dinlerden ve medeniyetlerden daha üstün görmesi, Allah’ı ve Peygamberi hayatının merkezine koyması gerekmektedir." dedi.

Özlem Ajans sanatçılarını ilahi-ezgi dinletisinden sonra kürsüye gelen Fatih Taş, "Başkası Değil Sen İlgilen" konulu bir sunum yaptı.

Taş, "Aileyi aslında bir kale olarak düşünebiliriz. Eskiden devletler, küçük devletçikler halinde yaşar ve bütün devletleri bir karenin içerisine sığdırıyorlar. Hem çeşitli doğa şartlarından korunnmak hem bir takım vahşi hayvanlardan korunmak hem diğer devletlerin saldırılarından korunmak için öyle bir yöntem geliştirmişler. Hani o kalıntılar bizim için şu anda tarihi bir yapı oldu fakat bizim için bir örneklik teşkil ediyor. Ailelerimizi de bir kale olarak düşünebiliriz. Bu kalenin içerisinde en değerli varlıklarımız var. Biz varız, eşimiz var ve çocuklarımız var. Bu kalenin muhafaza edilmesi elzemdir. Her türlü saldırıya karşı, her türlü baskınlara karşı bizim bu kaleyi muhafaza etmemiz gerekiyor." diye konuştu.

"Evlilikler çok zorlaştı"

Fatih Taş

Mutlu çocuklar ve mutlu bir ailenin oluşması için önce mutlu bir evliliğin olması gerektiğinin altını çizen Taş, "Türkiye'de ailenin oluşabilmesi için öncelikle evlilik süreci olması gerekiyor. Türkiye'de maalesef evlilik maddi açıdan çok zorlaştı. Eskiden bir sandığın içindeki eşyaydı evlilik. Yani annemizin en değerli eşyaları o sandığın içerisindeydi. Bir yatak, bir yorgan, bir de büyük bir yastık. Ama şu anda evlilikler maddi olarak çok çok zorlaştı. Bir milyon lira masrafla iki genci evlendirebiliyor aileler. Maalesef bu da evlilik yaşının gittikçe ilerlemesine sebep oluyor. Erkekler askerlik yapacak, iş-güç sahibi olacak, ev alacak, evin ihtiyaçlarının tümünü karşılayacak derken yaş 25’e geliyor. Bundan 10 yıl önce 22’lerdeyken evlilik yaşı şuan da 25’lere çıktı erkekler için. Bayanlar için ise 25’lerden 28’lere doğru çıkıyor. 10 yıl içerisinde böyle bir değişim yaşıyoruz. Bu evlilik yaşının gittikçe ilerlemesi gençlerde evlenme fobisine dönüşüyor. Çünkü bir yerden sonra 30 yaşına dayanmış gençler, bu sorumluluktan kaçırıyorlar. Hem maddi açıdan zor olması hem de işte boşanmaların artması, kendini beğendirememe korkusunu bizatihi etrafımızda yaşıyoruz. Dolayısıyla bunun da büyük bir sorun olduğunu kabul etmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Batı'da aile mefhumu çökmüş durumda"

Dünyaya rol model olarak sunulan Batı'daki aile yapısına dikkat çeken Taş, "Batı ülkelerinde aile diye bir mefhum yavaş yavaş kalmıyor. Bizim de böyle yönümüz hep Batı'ya doğru. İşte batı hep gelişmiş, hep ilerlemiş. Maddi açıdan, huzur ve refah açısından ideal toplumlardır diye bize empoze edildi. Günümüz koşullarında Batı'da aile artık çökmüş durumda. Boşanma oranları çok yüksek. Yüzde 70-80’lere varan boşanma oranları var. Bakın Lüksemburg, İspanya, Fransa, Rusya ve ABD’de boşanma oranları yüzde 50’nin üzerinde. Yani evlenen gençlerin yarısından fazlası veya yarısı boşanıyor. Ve bu evlilik sözleşmesiyle henüz evlenirken boşanmaya adım atılıyor. Yani gençler evlenmeden önce oturup aralarında sözleşme yapıyorlar hangi mal kime kalacak, işte boşanacağımız zaman malları nasıl paylaşacağız? Aslında ilerde bir yerde boşanacağız nasıl olsa diye bir tablo ortaya çıkıyor. Dolayısıyla örnek almaya çalıştığımız Batı bu durumda. Evlilik oranları da çok düşük. Batı artık çocukları bir yük olarak görüyor. Oysaki bizim inancımızda, kültürümüzde çocuk bize verilen en değerli emanettir hatta kendi canımızdan daha çok sevdiğimiz bir birey olarak kabul ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından tiyatro ekibi tarafından aileleri konu alan bir oyun sergilendi. Eşler ve çocuklar arasındaki ilişkileri anlatan oyun büyük beğeni aldı.

Program yapılan dua ile sona erdi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir