• DOLAR 32.489
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2441.591
  • ...
Elektriğin yüzde 50'sini üretiyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DENİZLİ - Denizli Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi, yüzde 50 elektrik ihtiyacını kendisi karşılıyor.


Kurulan Elektrik Üretim Merkezi ile dev bir tasarruf sağlandığını belirten Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, "Oldukça değerli ve yaşamsal öneme sahip kaynaklardan biri olan suyu, tek bir damlasını bile ziyan etmeden değerlendiriyoruz." dedi.

Denizli Belediyesi, Atık su Arıtma Tesisi'nde, kanalizasyon sistemiyle gelen çamurdaki metan gazını elektrik enerjisine çevirerek, tesisin ortalama aylık 120 bin liralık elektrik enerji maliyetini yarıya indirdi. Belediye kurulan Elektrik Üretim Merkezi ile burada üretilen biyogazın elektrik ve ısı enerjisine dönüştürerek dev bir tasarruf projesine imza attı.


Denizli Belediyesi, Atıksu Arıtma Tesisi'nde her gün ortalama 90 bin metreküp pis su arıtılarak, çevresel etkiye çok büyük bir katkı sağlanırken, aynı zamanda arıtılan sular da tarım alanlarında kullanılarak, ekonomiye artı bir değer kazandırılıyor.


Tesiste kanalizasyon sularının yanı sıra yağmur suları ile endüstri atıklarının da arıtımı gerçekleştiriliyor. Kirli sudan arıtma sonucunda; arıtılmış su, biyogaz ve çamur şeklinde üç ayrı yan ürün elde edilirken arıtılmış suyu ise yeniden kullanılıyor.


Başkan Zolan: Birinci Önceliğimiz Çevre
Denizli Belediyesi'nin çok özel bir çevre politikası olduğunu dile getiren Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, kurulan Elektrik Üretim Merkezi ile dev bir tasarruf sağlandığını söyledi.


Türkiye'ye örnek olan birçok çevresel yatırım gerçekleştirdiklerini ve bu sürdürdükleri çevre politikası sayesinde Türkiye'nin En Çevreci Belediyesi, Türkiye'nin En Temiz Kenti unvanlarını taşıdıklarını dile getiren Başkan Zolan, " Dünya'da ekonomik krizler, siyasi krizler olabilir. Bu krizler mutlaka bir gün sonlandırılır, bertaraf edilir. Ama çevresel krizler olduğunda o krizi sonlandırmak ve geriye dönüşü sağlamak mümkün olmayabilir. Bu hassasiyeti bilen bizler Denizli'de çok önemli çevresel politikalar uyguluyoruz. Biz vahşi depolama yerine düzenli depolama sahamızda çöpleri bertaraf ediyoruz. Hatırlayın geçmişte çöp depoları patladı, onlarca insan da o çöplerin altında kaldı. Biz ise bu alanda çöplerden oluşan bir damla suyun bile toprağa karışmasının önüne geçiyoruz. Çöplerin etrafa koku yaymasını, diğer canlı türleriyle çevreye mikropların saçılmasını engelliyoruz. Denizli'nin birçok bölgesine hizmet veren Katı Atık Tesisi'nde günde 700 ton çöp bertaraf ediliyor. Türkiye'de örnek gösterilen bu uygulama ile 300 dönümlük alanda sadece çöp depolamıyor çöplerin çevre ile olan temasını keserek ortaya çıkan metan gazından elektrik üretilmesini de sağlıyoruz. Bu aynı zamanda ekonomik bir kazanç." dedi. (Ahmet Ural/Ahmet Tenşi-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir