• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Batman'da "Ailem cennetim olsun" programı düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ahmet Güneştekin Kültür ve Sanat Merkezinde "Her aya bir aile semineri" sloganıyla düzenlenen programa; STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kur'an'ı Kerim tilavetiyle başlayan programda selamlama konuşması yapan İDEV İl Temsilcisi Kenan Çaplık, günümüzde en çok zorlandıkları konulardan birisinin çocuk eğitimi olduğunu söyledi.

Kenan Çaplık

Düzenledikleri aylık eğitim seminerlerdeki amaçlarının; Çocukların İslami bir edep, ahlak, terbiye ile yetişmeleri, Allah ve Peygamber sevgisiyle atan kalplere sahip olmaları, Allah'ın yasaklarını ve sınırlarını bilip bunlara uymaları, anne ve babalarına karşı itaatkâr ve saygılı olmaları, önce kendilerine, sonra ailelerine, daha sonra da topluma ve ümmete karşı hayırlı bir kişiliğe bürünmeleri olduğunun altını çizdi.

"Çocukların örnek aldığı kişiler güzel ahlaka, İslami bir yaşantıya sahip olmalı"

Çocukların genel itibariyle taklitçi olduklarını vurgulayan Çaplık, "Büyüklerini örnek alır, onların davranışlarını taklit ederler. Dolayısıyla çocuklar, aile içindeki büyükleri olan anne ve babalarını, dede ve ninelerini, abi ve ablalarını, amca ve halalarını, teyze ve dayılarını taklit eder, onlara benzemeye çalışır, onlar gibi davranmaya eğilim gösterirler. Bu sebeple çocukların yetiştirilmesi için, örnek aldıkları kişilerin güzel bir ahlaka, edebe, İslami bir yaşantıya, aile içinde güzel davranışlara sahip olmaları gerekmektedir." dedi.

"Çocuklarımıza İslam kahramanlarını örnek almaları için telkinlerde bulunmalıyız"

Anne babaların eğitimli olmaları, çocukların istenilen ölçüde ve seviyede yetiştirilmelerinin birinci adımı olduğuna dikkat çeken Çaplık, şöyle devam etti:

"Çocuklarımıza örnek alacakları İslam büyüklerini tanıtmak, kendilerini onlara benzetmeleri için tavsiye ve telkinlerde bulunmak gerekmektedir. Özellikle çocuklar için sayısız hayali kahramanın üretildiği ve çocuklarımızın bu hayali kahramanları kendilerine örnek aldığı günümüz dünyasında, şahsiyetini İslam’ın şekillendirdiği İslam kahramanlarının örnek gösterilmesi son derece önemlidir.

Örneğin erkek çocuklarımız için başta Efendimiz aleyhisselatu vesselam olmak üzere Aşere-i Mübeşşere'nin her biri birer kahraman olarak çocuklarımıza sunulabilir. Ya da savaşı, macerayı seven çocuklarımıza Halid Bin Velid, Ebu Ubeyde bin Cerrah, yakın tarihimizde Şeyh Şamil, Şamil Basayev, Ömer Muhtar, Şeyh Said, Şeyh Ahmed Yasin, Ebu Ubeyde gibi önderler, kız çocuklarımız içinse Hazreti Meryem, Hazreti Asiye, Hazreti Hatice, Hazreti Fatıma, ve asr-ı saadetteki diğer sahabe kadınlar örnek olarak gösterilebilir."

Son olarak Çaplık, İdeal Eğitim Vakfı olarak çocukların ideal örnekler ve ideal kahramanları kendilerine rehber edinerek emin ve sağlam adımlarla geleceğe yürümelerini temin etmek maksadıyla bu semineri düzenlediklerini sözlerine ekledi.

Abdulkadir Turan

Ardından sahneye çıkan Eğitimci-Yazar Abdulkadir Turan, "Çocuk eğitiminde örneklik" konusu üzerine bir sunum gerçekleştirdi.

"Düşmanınız yarınınızın iyi olmasını istemez"

Planlı bir şekilde zihinlerin işgalinin en fazla çocuk eğitimi üzerinde yapıldığını vurgulayan Turan, "İki tür işgalden bahsediliyor. Biri toprak işgali, ülkelerin işgal; Filistin işgali gibi… Diğeri de zihinlerin, kafaların işgalidir. İnanın kafaların, zihinlerin işgali belki de en çok çocuk eğitimiyle ilgili yapılıyor. Dolayısıyla düşmanınız size doğru yolu iletmez, göstermez. Düşmanınız yarınınızın iyi olmasını istemez. Halbuki çocukların sizin yarınınızdır. Ve insan yolunu, yordamını düşmanından öğrenmez. Çok basit ifadeyle camiyi papazdan öğrenemezsiniz." dedi.

"Çocuklarımıza kötülerden bahsetmeyelim"

Çocuklara iyileri anlatmak gerektiğine dikkat çeken Turan, şunları söyledi:

"Çocuk eğitiminde kim daha çok psikologlara, pedagoga başvuruyorsa, kim ekrana çok bağımlıysa, ekran psikologlarına bağımlıysa çocuk eğitiminde o kadar başarısızdır. Çünkü orada verilen reçeteler yanlış reçetelerdir. O çocuklar iyi yetişsinler diye geliştirilmiş reçeteler değildir. Seyyid Kutup der ki, 'Tarih, sosyoloji, psikoloji gibi ilimler akide ilimleridir, kafirden öğrenilmez.' Ailemiz iyilik ailesi olacak. Eğitimimiz Resulullah'ın vazifesine mutabık olarak iyilik eğitimi olacak. Bu eğitimde kötülerin yeri yok. Mümkün olduğu kadar çocuklarımıza kötülerden bahsetmemeliyiz. Esas olan çocuğa mutlak iyileri anlatmak ve iyilerin önderi Hazreti Muhammed Mustafa'yı anlatmak olmalıdır."

Program yapılan duanın ardından son buldu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir