• DOLAR 32.995
  • EURO 35.801
  • ALTIN 2528.57
  • ...
Güney Afrika Cumhurbaşkanı: HİÇBİR ZAMAN KENDİMİ BUGÜNKÜ KADAR GURURLU HİSSETMEMİŞTİM
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul/Lahey

Ulusal medyada yer alan haberlere göre, Ramaphosa, Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) toplantısında yaptığı konuşmada, işgal rejimine açtıkları davayla amaçlarının soykırımı durdurmak olduğunu söyledi. Geçtiğimiz iki gün görülen davaya ilişkin değerlendirmede bulunan Ramaphosa, "Hukukçularımız Lahey'de davamızı savunurken, bu toprakların evladı Ronald Lamola'yı mahkemede davamızı sunarken gördüğümde, hiçbir zaman kendimi bugünkü kadar gururlu hissetmemiştim." diye konuştu.

"FİLİSTİN HALKI ÖZGÜR OLMADIKÇA BİZLER GERÇEKTEN ÖZGÜR OLAMAYACAĞIZ"

İnsan hakları konusunda Güney Afrika'nın bir referans noktası olduğunu ve bu yüzden harekete geçtiklerini belirten Ramaphosa, önderlerinin (Nelson Mandela) yolundan gitmeye kararlı olduklarını ifade etti. Ramaphosa, "Bazı kişiler attığımız adımın riskli olduğunu söylüyor. Biz küçük bir ülkeyiz ve küçük bir ekonomimiz var. Bize saldırabilirler ama biz prensiplerimiz üzerinde duracağız. Demokrasimizin babasının bize öğrettiği gibi, Filistin halkı da özgür olmadıkça bizler gerçekten özgür olamayacağız." ifadelerini kullandı.

SOYKIRIM DAVASINA İKİNCİ GÜNÜNDE DEVAM EDİLDİ

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, işgal rejimine Gazze’ye yönelik saldırılarının Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanında (UAD) açtığı davanın duruşmasına dün de devam edildi. Hollanda'nın Lahey kentindeki Divan'da tarafların hazır bulunduğu salonda halka açık duruşma canlı yayımlandı. Önceki gün yapılan ilk günkü duruşmada Güney Afrika'nın işgalcilere yönelik soykırım suçlaması ve saldırıların durması yönünde ihtiyati tedbir talepleri dinlendi, dünkü duruşmada ise işgal rejimi heyeti savunmasını yaptı.

İLK GÜNKÜ DURUŞMA ÖNCEKİ GÜN YAPILDI

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, işgal rejimine karşı açtığı "soykırım" davasının ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin duruşması önceki gün yapılmış, duruşmanın ilk gününde Güney Afrika argümanlarını sunmuştu. Duruşmada Güney Afrika tarafını temsil eden hukukçular tarafından işgalcilere, Gazze'deki Filistinlilere yönelik bilinçli eylemlerinin soykırım niyetini kanıtladığı suçlaması yöneltilmişti. UAD, Birleşmiş Milletler (BM) anlaşmaları ile uluslararası anlaşmalara konu sorunların çözümü konusunda BM yargı organı olarak görev yapıyor.

SOYKIRIM ELEBAŞI NETANYAHU SUÇLARINI İNKAR EDİYOR

İşgalci çete elebaşı Binyamin Netanyahu ise önceki gün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde çoğu çocuk ve kadın 23 binden fazla Filistinliyi katleden işgal rejimi hakkında Uluslararası Adalet Divanında açılan davaya rağmen "israil'in soykırımla mücadele ettiğini" ileri sürmüştü. Netanyahu, işgal rejiminin sözde Başbakanlığının X sosyal medya platformundan paylaşılan görüntülü mesajında Güney Afrika'nın UAD'da açtığı "soykırım" davasına tepki göstermişti. BM'nin en yüksek yargı kurumunda işgalcilere yöneltilen suçlamaların "yalan" olduğunu savunan Netanyahu, "Bugün yine, israil devletinin soykırımla mücadele ettiği bir dönemde soykırımla suçlandığı altüst olmuş bir dünya gördük." ifadelerini ileri sürmüştü.

Netanyahu, Gazze Şeridi'nde sivilleri kasten hedef aldığına dair açık kanıtlar sunulan katil rejim ordusu için "dünyadaki en ahlaklı ordu" iddiasında bulunurken işgal güçlerinin "sivillerin zarar görmesini önlemek amacıyla her şeyi yaptığını" öne sürmüştü. Soykırım davası açan Güney Afrika'yı "ikiyüzlülükle" suçlayan Netanyahu, "kesin zafere kadar teröristlerle ve yalanlarla savaşmayı sürdüreceklerini" iddia etmişti.  AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir