• DOLAR 32.575
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2458.984
  • ...
STK ve kamu kurumları madde bağımlılığı ile mücadele etmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA- Son yıllarda yanlış politikalar nedeniyle oluşan manevi eksikliğin bir sonucu olarak toplumda -özellikle gençlerde- madde bağımlılığı tehlikeli bir boyuta ulaştı. Şanlıurfa STK'ları Platformu Bağımlılarla Mücadele Komisyonu artan bu soruna çözüm bulabilmek için birtakım faaliyetler yapıyor. Bağımlılarla Mücadele Komisyonu üyesi Funda Alkan yaptıkları araştırmada toplumda artan madde bağımlılığının sebeplerinin aile ilişkilerinin bozukluğu, çarpık ilişkiler, ekonomik gelirin düşüklüğü ve akran baskısı olduğunu ifade etti.

Çocuklarımız TV ve internet önünde büyüyor
Çocukların sosyal ortamı yaşamadığını belirten Alkan, "Çocuklar bu noktada sanal dünya ile gerçek dünyayı birbiriden ayırt edemiyorlar ve filmlerdeki hayata özeniyorlar. " dedi.

"Anne ve babalar çocuklarının takipçisi olsunlar"
Madde bağımlılığı ve kötü alışkanlıkların oluşmasındaki yaşın 10-11'lere inmesinin sebeplerine değinen Alkan" Özellikle aile yapısındaki bozukluklar, annelerin ve babaların çocuklarıyla yeterince ilgilenmeme durumları ayrıca öğretmenlerimizin bu konudaki duyarlılıklarının yeterince istediğimiz düzeyde olmaması, örnek model olması gereken bazı öğretmenlerimizin sigara kullanmaları çocukları rol- model olarak yanlış bir örneklik teşkil etmektedir. Ayrıca biz çocuklarımızın anne baba olarak takipçisi olursak ve eğitmenleriyle güzel bir ilişki çemberi kurarsa eminim ki çocuklarımız bu kötü alışkanlıklara yaklaşmayacaklardır." diye konuştu.

İnternet kafe tehlikesine dikkat edilmeli
Günümüzde internet kafelerin sayılarının giderek arttığına dikkat çeken Alkan şöyle devam etti: "Biz gençlik merkezlerinde etüt internet dersliklerin oluşmasını istiyoruz. Ayrıca okullardaki etüt internetlerin sayısı artar ise çocuklarımız internet kafelere gitmezler biz özellikle okullardaki internetin ders saati dışında açık kalmasını istiyoruz. Bir öğrenci internet kafeye başlangıçta oyun için gidiyor. Eğer biz masum oyunların okullarda oynanmasına izin verirsek internet kafelere gerek kalmayacaktır."

İnternet kafelere alternatif gençlik merkezleri kurulmalı
Madde bağımlılığıyla mücadele noktasında sıkıntılı bölgelere öncelik tanınarak gençlik merkezlerinin aktif hale getirilmesini istediklerini belirten Alkan "Bu gençlik merkezlerinde sanatsal, sportif, kültürel etkinlikleri genelleştirip çocuğun neye ilgisi varsa o alanda kendisini ifade etmesini sağlamak istiyoruz. Ayrıca rehber-danışman hocaların öğrencilerimizi hayata hazırlama, doğru karar verme becerisi gerektiğinde akran baskısına karşı hayır deme yetisini göstermesini hedefliyoruz. Bununla beraber camilerimizi, taziye evlerimizi, kültür merkezlerimizi aktif hale getirip gençlerimizi buraya çekmek istiyoruz. İnsan kalbindeki boşluk bir şekilde doluyor eğer biz bunu hak ile doldurmazsak çocuklarımız zararlı alışkanlıklara meyleder. Bu noktada çocuklarımızı doğru bir şekilde doğru alanlara yönlendirmek, hayata hazırlamak istiyoruz. Hedefini belirleyen, gelecekten umutlu ne istediğini bilen bir gençlik yetiştirmek istiyoruz." dedi.

Madde bağımlılığının nedenlerini anlatan Alkan "Madde bağımlılığı sebeplerini araştırdığımızda ilk sebep aile ilişkilerinin bozukluğu, çarpık ilişkiler, ekonomik gelirin düşüklüğü, akran baskısı bunları hepsini birleştirdiğimizde kenar semt denilen bölgelerde gelir seviyesi düşük aile çocuklarında uyuşturucu madde kullanımı daha fazla olduğunu gördük. Madde bağımlılığıyla mücadelede ilimizde güneydoğuya hitap edecek bir AMATEM'in kurulmasıyla ilgili gerekli başvurularda bulunduk. Ayrıca bağımlı olan gençler tedavi gördükten sonra hayata bağlanma noktasında mesleki kurslarda eğitim görüp iş alanlarının oluşmasını istiyoruz. Hedef kitle dediğimiz önleme çalışmalarıyla gençlerimizi farklı alanlara çekip bağımlılıktan kurtarmak istiyoruz. İlimizdeki tüm STK'ları, kamu kurum ve kuruluşları bu desteği vermeye davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.(M.Emin Polat-Osman Gülebak-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir