• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Gazeteciler: Ekonomik açıdan çok zorlandığımız bir dönemden geçiyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla açıklamalarda bulunan Batman'daki yerel gazete sahipleri, İLKHA muhabirine yaşadıkları sorun ve sıkıntıları anlattı.

Basın mensuplarının siyasilerin ve bürokratların en büyük yardımcıları olduğunu belirten yerel gazete sahibi Ercan Atay, gazetecilerin vatandaşlar ile yetkililer arasında köprü görevi gördüğünü söyledi.

Gazetecilerin özgür bir şekilde mesleklerini icra edebilmeleri gerektiğini vurgulayan Atay, "45 yıldır aktif bir şekilde gazetecilik yapıyorum ve bu 45 yıl süre zarfında ekonomik açıdan en çok zorlandığımız bir dönemdeyiz. Bugün kâğıt, kalıp ve sigorta, asgari ücret maliyetleriyle bir gazete girdi ve çıktı arasında uçurumlar olmaya başladı. Örnek olarak gelirimiz 5 liraysa giderimiz 8-9 lirayı buluyor." dedi.

"Gazetecilik zor bir meslektir"

Yerel basın olarak ayakta kalabilmeleri için desteğe ihtiyaçlarının olduğunu ifade eden Atay, şöyle devam etti:

"Burada Sayın Valimizden ve bürokratlarımızdan isteğimiz; Bir genelge yayınlayıp resmi ilanları gazetelerde ve internet sitelerinde yayınlatmalarıdır. Bu da kamuoyu yararınadır. Çünkü ilanlara yapılan ihaleleri bütün herkes duyuyor. Ama doğrudan teklif usulü yapıldığı zaman 3-5 kişiye ulaşıyor ve o zamanda aradaki fark ortaya çıkıyor. Gazetecilik zor bir meslektir ve bu zorlukların üstesinde gelmeye çalışan arkadaşlarımız da vardır. Bizlerde bunun mücadelesini veriyoruz."

"Yerel medya kapanma aşamasına gelmiş durumda"

Bir diğer yerel gazete sahibi Ferit Tunç, siyonist işgal rejimi tarafından Gazze'de şehid edilen gazetecilere Allah'tan rahmet dileyerek Gazze'de büyük zorluklarla görevini ifa eden gazetecileri ise tebrik etti.

Gazetecilik mesleğinin günümüzde çok zor bir süreçten geçtiğini belirten Tunç, "Özellikle yerel medya neredeyse kapanma aşamasına gelmiş durumda. Yerel basın yerelin gücüyle ayakta kalmalıdır. Yerelin gücü ise vatandaşlardır. Çünkü vatandaşlar destek verdiği sürece yerel basın ayakta durur. Yerel basın aynı şekilde bir esnaftır. Bu yüzden gazetelere bir esnaf gözüyle de bakmamız gerekiyor." diye konuştu.

"Yerel basının ayakta kalması için desteğe ihtiyacımız var"

Yerel basın halkın isteklerini, sıkıntılarını ve taleplerini üst mercilere aktaranlar olduklarını kaydeden Tunç, şunları söyledi:

"1 Ocak 2024 yılı itibariyle iki gazetemiz haftalığa döndü, bir haftalık gazetemiz ise kapandı ve maalesef bu gidişatla bizlerde uzun bir süre ayakta kalamayacağımız gün gibi ortadadır. Yerel basının ayakta kalması için vatandaşın abone olması, esnafın reklam desteği ve kurumların abone desteği oluşturulmalı. Batman'ın özgür medyası için Batman basınına sahip çıkalım." (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir