• DOLAR 32.205
  • EURO 35.007
  • ALTIN 2499.04
  • ...
Emekli maaşına ek zam gelecek mi? 2024 EMEKLİ MAAŞ ZAMMI (SSK / Bağkur)  En düşük emekli maaşı ne kadar oldu?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına göre enflasyon aylık yüzde 2,93 artış gösterirken, yıllıkta ise yüzde 64.77 oldu. Şimdi gözler SSK, Bağkur en düşük emekli maaşında.... Peki, emekli maaşına ek zam olacak mı?

Açıklanan enflasyon oranlarına göre SSK, Bağkur ve tarım emeklilerine yüzde 37,57 oranında zam yapılacak.. Peki emekliye ek zam gelecek mi?

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI KAÇ LİRA OLACAK?

 Konu hakkında Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz: “Özellikle SSK ve Bağkur emeklisine refah payı, seyyanen veya kademeli bir zam uygulaması yapılmadığı zaman kök aylık uygulamasından dolayı bazı emeklilerimiz 7.500 TL olan alt sınır aylığında kalmaya devam edecekler.

Refah payı uygulamasının geçmiş dönemlerde de uygulandığını görmekteyiz. Hatırlayacak olursak bir önceki dönemde enflasyon %19,77 olarak belirlenmişti. Memur emeklilerimizde ise toplu sözleşmeden dolayı %17,55 olarak maaş farkı belirlenmişti ama her iki emekli grubumuza da aradaki farkı refah payı şeklinde %25’e tamamlanarak verilmişti. Hatta bir önceki dönemde de %30’a eşit şekilde tamamlanarak refah payı şeklinde verilmişti. Seyyanen zam verilmesi demek bütün SSK ve Bağkur emeklimize aynı rakamsal Türk lirası olarak verilecek parayı ifade etmektedir.

Kademeli artış en alt kesimde maaş alana yüzdelik olarak fazla, onun üzerinde maaş alana yüzdelik olarak biraz daha az şeklinde bir uygulama olursa bu da emekli maaşlarının belli bir noktada birleşmesi şeklinde bir sorun ortaya çıkarabilir.'' dedi.

Yılmaz, en düşük emekli maaşının kök maaşa eşitlenmesi hakkında şu ifadeleri kullandı: ''Evet, bu ihtimalin de hükümet yetkilileri dahilinde masada konuşulacağına inanıyorum. 7500 TL alt sınır aylığının 10.000 TL veya 11.250 TL ye yükseltilmesi kamuoyunda konuşulmaktadır.''

EMEKLİYE SEYYANEN ZAM YAPILACAK MI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emeklilere seyyanen bir zam müjdesi vermesi, emeklilerin en büyük beklentisi haline geldi. İşçi emeklisine yüzde 37.57, memur emeklisine yüzde 49.25 zammın ardından, seyyanen zammın ekonomik refahı artırmaya yönelik bir adım olması bekleniyor.

Bağ-Kur ve SSK emekli maaşı ile memur emeklisi arasındaki yüzde 11.68'lik farkın kapatılması için de çalışmalar yürütülüyor. Bu noktada, tüm emekli maaşlarını yüksek zam oranına eşitleme formülü üzerinde duruluyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu konuda ortak çalışma yürütüyor. Refah payı ile ilgili son kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilmesi bekleniyor. 

Emeklilere yapılacak seyyanen zammın yanı sıra, en düşük emekli aylığının 7 bin 500 liradan 10 bin liranın üzerine çıkarılması için çalışmalar yapılıyor. Zamlı maaşlar, önümüzdeki haftalarda hesaplara yatırılacak, ancak yetişmezse sonradan fark olarak hesaplamalara eklenerek ödeme yapılacak.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir