• DOLAR 35.497
  • EURO 36.297
  • ALTIN 3037.95
  • ...
"Kekemelik tarihe karışıyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Doğu ve Güneydoğu'nun ilk ve tek Ses ve Konuşma Bozukluğu(Foniyatri) Birimi Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmet vermeye devam ediyor. 2011 yılından bu yana 1212 hastayı tedavi eden birimde, hastalar periyodik nefes terapileri ile kekemelik ve konuşma bozukluğundan kurtuluyor.

 

Diyarbakır'ın 600 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Foniyatri Birimi'ne bölgede sık karşılaşılan; düğünlerde silahla ateş açma, 'töre cinayetleri', kan davaları ve aile içi iletişim yetersizliği nedeniyle travma yaşayan ve ya genetik sebeplerle konuşma bozukluğu olan kişiler başvuruyor. Çeşitli nefes terapileri ile periyodik tedavilerin uygulandığı birim kekemelik, gecikmiş konuşma, özgün konuşma bozukluğu, artikülasyon bozukluğu( harfleri çıkaramama) ve ses kısıklığı gibi hastalıkları 2-3 ayda ameliyatsız tedavi ediyor.

 

2 yılda 1212 kişi tedavi edildi
2011 yılından bu yana hizmet veren Foniatri Birimi'ne 2 yılda toplam 1600 kişi konuşma bozukluğu tedavileri için başvuruda bulundu. 1212 kişinin tedavisinin tamamlanarak normal konuşma seviyesine ulaştığını belirten Diyarbakır Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu otizm, reflü ve ses teli nodülü nedeniyle konuşma bozukluğu yaşayan hastaların da ameliyat olmaksızın terapilerle tedavi edildiğini belirtti. Kurtoğlu: "Özellikle 3 yaşını aşmış fakat konuşamayan çocukların aileleri mutlaka bir doktora başvurmalılar. Ses ve konuşma bozukluğu genetik olabileceği gibi göç, aile içi şiddet, korku, doğal afet, cinsel istismar ve travmaların sonucu olarak da ortaya çıkabiliyor. Bölgede daha çok kekemelik ve bazı harfleri çıkaramama rahatsızlıkları görülüyor. Biz burada hastalarımıza uyguladığımız nefes terapileri ile bu gibi konuşma bozukluklarını tedavi ediyoruz. Ancak bu tedavi süreci hem hastalar açısından hem de bu birimde çalışan arkadaşlarımız açısından büyük bir sabır gerektiriyor. Hastalarımızın tedavi sonrası kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri, konuşma kalitelerinin yükselmesi ve memnuniyetleri bizleri de gururlandırıyor" dedi. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir