• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Sıcak hava balık tezgahlarını vurdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son günlerde hava sıcaklıkları artmaya başladı. Hava sıcaklıklarının artması ise tezgahlardaki balık çeşitliliğini vurdu.

Sıcak hava dalgalarının balıkçılık sektörüne olumsuz etkileri gözlemleniyor. Deniz suyu sıcaklığının istenilen seviyeye düşmemesi, özellikle hamsi gibi balık türlerinin miktarını azalttı. Bu durum, tüketicilere taze balık sunma konusunda da sıkıntılara neden oluyor.

İLKHA muhabirine konuşan Bursa Tuzpazarı balıkçılar esnafı, deniz suyu sıcaklığının düşmesi ve balıkların soğuk sulara geri dönmesini umut ettiklerini belirtti.

"Hamsi bol ama dipte olduğu için çıkmıyor"

Ramazan Deniz

Havaların sıcak olmasının, balığı doğrudan etkilediğini belirten Ramazan Deniz, "Bu yıl genel olarak havalar sıcak ve ılıman gittiğinden dolayı balık diptedir. Balık soğuk hava sever. Denizi suyu soğuk olursa balık yukarıya çıkacak. Havalar sıcak olduğundan dolayı balık hep dipte kalıyor ve çıkmıyor. Bu nedenle fiyatlara da yansıyor. Hamsinin kilosu 100 TL oldu. Vatandaşa bu fiyat ağır geliyor. Bu yıl hamsi bol ama dipte olduğu için çıkmıyor." dedi.

"Havalar ılıman geçtiği için balık dipte kalıyor, çıkmıyor"

Kayıklar balık tutamadığı için fiyatlara da yansıdığını söyleyen Deniz, "Dar gelirli ve kalabalık aileler 2-3 kilo hamsi aldığı zaman doğal olarak pahalı geliyor. Bu nedenle talep az oluyor ve işimize de yansıyor. Bu yıl çinekop bekledik. Havalar ılıman geçtiği için dipte kalıyor, çıkmıyor. Çinekop 400-500 TL olduğu için vatandaş alamıyor. Vatandaşların canı çekiyor ama hep bakıp bakıp gidiyor. Bu yıl hamsinin kilosunu 30-40 TL yukarı beklemiyorduk ama şu anda hamsi 100 TL oldu. Fiyatlar geçen yıla göre pahalıdır. Alım gücü bu fiyatlara yetmiyor." şeklinde konuştu.

"Balık bol olduğu zaman da fiyatlara yansıyacaktır"

Deniz, "Balık fiyatlarının düşmesi için havaların soğuk olması ve kar yağması lazımdır. Havalar soğursa balık yukarıya çıkacak. Balık yukarıya çıktığı zaman bol olacaktır. Balık bol olduğu zamanda fiyatlara yansıyacaktır. Fiyatlar 30-40 TL olup 100 TL olmayacaktır. Önümüzdeki hafta içi kar bekleniyor. Kar yağınca inşallah balık bol olacaktır." diye belirtti.

"Sezon neredeyse bitecek ama havalar soğumadı"

Erdoğan Alcıçı

Havaların sıcak olmasının balıkların az olmasına neden olduğunu belirten Erdoğan Alcıçı, "Elimizde hamsi ve istavrit kaldı. Diğer çeşitler çok azdır. Soğuk havaları bekliyoruz. Bekleyinceye kadar sezon neredeyse bitecek. Hafta sonu havalar soğuyacaktır. Bu nedenle balık çeşitleri daha fazla olabilir. Hamsi ve istavrit fiyatları şu an normaldir. Hamsi 100, istavrit 80 TL'den satılıyor. Et fiyatlarına göre balık biraz daha ucuzdur." diye konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir