• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Çocuklar kış hastalıklarından nasıl korunur?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Havaların soğumasıyla birlikte çocuklarda boğaz enfeksiyonları, grip, nezle, bronşit gibi hastalıklar da artıyor.

Çocukların bağışıklık sisteminin yetişkinlere oranla daha hassas olması nedeniyle kış soğuklarına geçiş dönemi çocukların en sık hastalandığı dönem oluyor. Ateş, burun akıntısı, öksürük, halsizlik gibi şikayetler çocukların günlük yaşantısını, okul çağındaki çocukların da hem günlük yaşamını hem de derslerdeki başarısını olumsuz etkiliyor.

Birecik Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzm. Dr. Mehmet Ertaş, kış aylarında çocukları hastalıklardan koruma yöntemlerini sıraladı.

"Kış mevsimin başlamasıyla viral üst solunum yolu enfeksiyonları artmaktadır"

Kış aylarında solunum yolları enfeksiyonunun arttığını ifade eden Ertaş, "Kış mevsimin başlamasıyla viral üst solunum yolu enfeksiyonları artmaktadır. Bununla beraber bazen alt solunum yolları enfeksiyonu da artmaktadır. Mevsim itibariyle influenza mevsimidir. Burun akıntısı, öksürük, ateş olduğunda biz influenza şüpheleniriz. Özellikle düşmeyen ateş göz kızarıklığı olduğunda influenzadan şüpheleniyoruz. Sadece burun akıntısı, öksürük ses kısıklığı olduğunda basit bir viral enfeksiyon düşünüp antibiyotik vermiyoruz. Ama eğer ateş de eşlik ediyorsa düşmeyen bir ateş de varsa influenza düşünüp antiviral tedavi tedavimize ekliyoruz." dedi.

"Akciğer filmiyle değerlendirip ona göre tedavisini düzenliyoruz"

Çocuğun yeterli uyku ve dengeli beslenmesinin önemli olduğunu belirten Ertaş, "Bu mevsimde görülen enfeksiyonların yüzde 70-80 bakteriyel değil, viral enfeksiyonlardır. Bu hastaların birkaç gün sonra semptomları geçmiyor. Ondan sonra balgam falan olduğunda o zaman bu bakteriyel enfeksiyon olabilir. Akciğer filmiyle değerlendirip ona göre tedavisini düzenliyoruz. Viral enfeksiyonlarda bulaş çok sık oluyor. Bunu önlemenin en iyi yolu öncelikle anneler, babalar ve çocuklar ellerini yıkamalı. Ondan sonra öksüren aksıran ateşi olan biri varsa ondan uzak duracak. Gerekirse o gün okula gitmeyecek ki ateşi varsa diğer çocuklara da bulaşmasın. Bu çocuklar, hastalıkla karşılaştığında bağışlık sistemi zayıflıyor, bağışlık sistemini güçlendirmemiz lazım. Bunun için en önemli şeylerden bir tanesi beslenmedir ve uyku düzenidir. Çocuğa yeterli uykuyu verdiğinizde yeterince dengeli beslediğinizde çocuk bu hastalıkları daha çabuk atlatacaktır." şeklinde konuştu.

Ertaş, son olarak şunları söyledi:

"Şu an mevsimsel meyvelerden portakal mandalina var. C vitamininden zengindir. Mevsimsel olarak bunlardan verebiliriz. Çocuğun düşmeyen ateşi varsa hızlı nefes alıp veriyorsa nefes alırken kaburgaları çekiliyorsa o zaman acil olarak bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir." (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir