"Türkler ve Kürtler olarak çok şey yitirdik"
Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan Akbal ile yönetim kurulu üyelerinin de eşlik ettiği TÜGİAD heyeti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaret etti. Baydemir ziyarette, son 30 yılın kendileri açısından da travmalarla dolu olduğunu belirterek, bu süreçte Kürtler ve Türk'lerin çok şey yitirdiğini söyledi.
DİYARBAKIR-Türkiye Genç İşadamları Derneği Genel Başkanı Ali Yücelen, yönetim kurulu üyeleri ile Türkiye'nin dört bir yanındaki genç işadamlarından oluşan 60 kişilik heyet, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaret etti. Baydemir ziyarette, son 30 yılın kendileri açısından da travmalarla dolu olduğunu belirterek, bu süreçte Kürtler ve Türklerin çok şey yitirdiğini hatırlattı.
Ziyarette, Türkiye Genç İşadamları Derneği Genel Başkanı Ali Yücelen Diyarbakır'da girişimciliğin geliştirilmesi ile ilgili bir çalışma yürüttüklerini bu konuda bilgi ve destek talebinde bulunduğunu belirterek, GÜNGİAD Başkanı Hakan Akbal'la beraber yaklaşık altı aydır çalışma yürüttüklerini söyledi.
"Diyarbakır'ı Ortadoğu coğrafyasının kültür, sanat, ticaret merkezi haline getirmeliyiz"
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 8 bin yıldan bu yana yaşamın hiç kesintiye uğramadığını ve bu süre boyunca Diyarbakır'ın hep üretim ve ticaret üssü haline geldiğini söyledi. Bu bağlamda Hevsel Bahçeleri'nin halen bir üretim merkezi olduğunu anlatan Baydemir, "Diyarbakır'ın muazzam bir kültürel birikimi ve çeşitliliği bulunuyor, ufku geniştir, müthiş bir vizyona sahiptir ve kentin dinamikleriyle birlikte Diyarbakır'ımızı tüm Ortadoğu coğrafyasının kültür, sanat, ticaret ve turizm merkezi haline dönüştürmek çabasını ortaya koyuyoruz" diye konuştu.
Son 100 yılın ve özellikle de 30 yılın ülkede olduğu gibi kendileri açısından da travmalarla dolu olduğunu anlatan Baydemir, "Ülkenin yaşayanı olarak, Kürtler olarak, Türkler olarak çok şey yitirdik. Galiba yitirdiğimiz bir şey daha var ki oda birbirimize uzun süredir dokunamamak. Birbirimize dokunmadığımız tek bir insanımızın kalmamalı diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
TÜGİAD'ın ziyaretini "Kardeşlik hukukunun inşası" olarak değerlendirmek istediğini ifade eden Baydemir, "Bana göre ekonomik ve sosyal kalkınma olmadan özgürlük olmaz. Ekonomik kalkınma olmadan bana göre demokrasi yurttaş davranış biçimi haline dönüşmez" dedi. İnsanların "Benim kaybedecek neyim var?" diye söylemesinin çok ciddi bir tehlike olduğunu anlatan Baydemir, insanların onurlu bir kazancı, alın terinin karşılığını almaları ve kazançlarının olması gerektiğini belirtti.
"Diyarbakır'ı üretim ve ticaret üssü yapalım"
Diyarbakır'ın kamu, sivil girişimler ve iş dünyasının 100 yıl öncesinde olduğu gibi Diyarbakır'ı tekrar üretim merkezi yapma arzusunda olduğunu ilan eden Baydemir, "Diyarbakır'ın kapısı ve yüreğimin kapısı 24 saat sizlere açık, girişimcilerimize açıktır. El birliği ile bir kez daha bu kenti hak etmiş olduğu üretim merkezine, ticaret üssü haline dönüştürelim" dedi.
Yeteri miktarda travma yaşadıklarını tüm Ortadoğu halklarının ortak kaderinin birlikte yaşamaktan geçtiğini anlatan Baydemir, "Travmalardan dersler çıkararak aydınlık bir geleceği inşa etmenin çabasını ortaya koymamız lazım. Aydınlık bir geleceği ortaya koymamızın önemli etkenlerinden biri de ekonomik kalkınmanın, istihdam olanaklarını yaratmanın paydaşı olmaktır. Böylelikle de barışın ve kardeşlik hukukunun da paydaşı olmuş oluruz" dedi.
Görüşmelerin ardından TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, Baydemir'e bir çini tabak armağan ederken, Baydemir de Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel mekânlarının resmedildiği bir çini tabak hediye etti. (Osman İçli-İLKHA)