• DOLAR 35.38
  • EURO 36.441
  • ALTIN 3013.62
  • ...
Hangi illerde deprem riski var? Hakkari, Bingöl, Erzincan'da deprem riski var mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son zamanlarda Bursa, Çankırı, Malatya, Elazığ, Hakkari ve Dersim’de meydana gelen orta büyüklükte depremler meydana geldi. 

Deprem bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan; Hakkari ve çevresi için büyük deprem riskine dikkat çekti. Prof. Dr. Osman Bektaş ise 'Erzincan, Dersim, Çankırı'nın stres yüküne karşı uyardı. 

Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Türkiye gergin, yeni büyük bir depreme hazırlanıyor. Doğusundan batısına; kuzeyinden güneyine Türkiye gergin" dedi.

En dikkat edilmesi gereken sarsıntıların Hakkari'de olan yer hareketleri olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ercan, "Kentte büyük olmasa da, 2 tane eşit büyüklükte depremin ardı ardına olması kuşku yaratıyor. Hakkari'deki orta büyüklükteki sarsıntılar, büyük depremin hazırlık aşamasına yakınlaştığını gösterir nitelikte. 2011 Van depremi olduktan sonra, kırılan fay hattının güneyindeki Bitlis Kalkanı dediğimiz ve Hakkari'yi içine alan segmentin deprem boşluğu içerdiğini gördük" diye konuştu.

Prof. Dr. Ercan, Yüksekova'yı da içine alacak olası büyük depremin 6.8 ile 7.3 arasında bir büyüklükte olacağına dikkat çekerken,  "Bu depremin en zaman olacağını bilmiyoruz ancak bölge büyük bir depreme gebe. Elazığ, Malatya, Çankırı'daki orta büyüklükteki depremleri önemsemiyorum. Malatya, Elazığ ve çevresinde 6 büyüklüğüne varan depremleri 2 yıl daha görmemiz mümkün.

Kuzey Anadolu fayının, Marmara'da 3 ana kolu var. Bu kollardan 2'si Marmara Denizi içinden, bir tanesi ise Bursa'dan geçiyor. 3 kol arasında kırılması en yüksek risk taşıyan kol kuzeydeki hat. İstanbul açıklarından Tekirdağ açıklarına uzanan segmentin büyük deprem üretme riski var. En az deprem üreten kol ise Gemlik, İznik, Akyazı hattı. Ancak Bursa Göksun'da 3.4 büyüklüğünde depremin konumu Bursa için beklediğim 7'lik depremin olacağı konumla çakışıyor.'' dedi. 

Prof. Dr. Osman Bektaş ise şöyle konuştu;

"7.6'lık Pazarcık ve 7.5'lik Elbistan depremlerinden sonra bölgede sismik aktivitenin artması gayet doğal. Büyük iki depremin enerjisi yer altına indi. Bölgeyi çevreleyen kentlerde orta büyüklükte sarsıntılar 2 yıl daha sürecek Ancak kırılmayı bekleyen segmentler için tetiklenme riski de söz konusu.

Asrın felaketi Doğu Anadolu'nun depremselliğine format attı. Doğu bölgemizde sismik aktivite artmış durumda. 1999 Gölcük depremi sonrası büyük depremlerin doğuya doğru ilerlediğini görmekteyiz. Erzincan, Tunceli, Çankırı Ilgaz'da riskli ve enerji yükü artan bölgeler olarak dikkat çekiyor.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir