• DOLAR 34.115
  • EURO 38.055
  • ALTIN 2867.127
  • ...
Şehit  Salih Aruri kimdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ammar Kızılçınar

Salih El Aruri, 1966 yılında Ramallah'da doğdu. El-Halil Üniversitesi İlahiyat Bölümü'nden mezun olan Aruri, Kassam Tugayları'nın da kurucuları arasında yer alıyor.

İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın Batı Şeria'daki ilk yapılanmasının kurulmasında yer alan Aruri, 1992 yılında işgal rejimi tarafından gözaltına alınmış ve 15 yıl hapse mahkûm edilmiş ve 2007 yılında çıkarılmıştır.

Bir müddet Türkiye'de kaldı

Ardından Filistin topraklarından sınır dışı edildi ve ilk önce Suriye'ye gitti. 3 yıl orada kaldıktan sonra 2012 yılında Suriye krizinin başlamasıyla birlikte Türkiye'ye gelerek buraya yerleşti. Yıllar sonra Türkiye'den ayrılarak aralarında Katar ve Malezya'nın da bulunduğu birçok ülke arasında gidip geldi ve sonunda Lübnan'a yerleşti.

El-Aruri, HAMAS'ın işgal rejimi ile 11 Ekim 2011'de yaptığı, bir siyonist askeri karşılığında 1027 Filistinli esirin serbest bırakılması anlaşmasının müzakerecileri arasında yer alıyordu.

Aruri, erken yaşta okul ve cami faaliyetlerinde İslami çalışmalara katıldı, ardından 1985'ten 1992'de tutuklanana kadar üniversitede İslami öğrenci çalışmalarına (İslami Blok) liderlik etti.

Evli ve iki kız çocuğu babasıdır.

Şehit Salih Aruri neden işgal rejiminin hedefindeydi?

İşgalci siyonist rejimin en çok aranan listesinde bulunan Aruri için siyonist Netenyahu, ona daha önce suikast düzenlemekle tehdit etmişti.

İşgal rejimi onu, "Aksa Tufanı" harekatının mimarlarından biri olarak görüyordu ve suikast için sürekli hedef kolluyordu.

Buna karşılık Washington 2008'de kendisi hakkında bilgi veren herkese 5 milyon dolar ödül vereceğini duyurmuş ve ABD Hazine Bakanlığı onu 2015'te "terör listelerine" dahil etmişti.

Şehit Aruri, Aksa Tufanı sonrası yaptığı açıklamalarda, sürekli olarak Gazze'ye yönelik acımasız siyonist saldırı tamamen durmadıkça düşman mahkumlarla ilgili herhangi bir müzakere yapmayacaklarını vurguluyordu.

İşgal rejimine yönelik gerçekleştirilen birçok operasyonda da söz sahibi konumunda yer alan Şehit, özellikle Batı Şeria'da direniş adına önemli çalışmalara imza attı.

Beyrut'a düzenlenen hava saldırısında şehit düşen HAMAS liderlerinden Salih Aruri son röportajında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Filistin halkının bir parçasıyım. Her gün şehid veriyor halkım. Şehadet bize de uğrar ise memnuniyetle karşılayacağım."

Bu haberler de ilginizi çekebilir