• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Uzmanlardan salça kaynatırken dikkatli olun uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bursa Şehir Hastanesi Yanık Merkezi Sorumlu Hekimi Opr. Dr. Selma Beyeç, yaşlı bireylerin kışlık salça ve pekmez kazanına düştükleri vakalarda artış olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

"Yaş ilerledikçe dengenin korunması zorlaşıyor"

Özellikle kazanların içinde kaynayan sıvıların içine oturacak şekilde düşmelerin ön planda olduğunu vurgulayan Beyeç, “Bu anlamda yanan alanların özellikli alanlar olması, enfeksiyon riskinin yüksek, tedavi sırasında basınç maruziyetinin fazla olması işleri zorlaştırıyor. Aynı zamanda bu hastaların yaş almış kadın hastalar özellikle. Yaş ilerledikçe dengenin korunmasının zorlaşması, düşülen sıcak sıvı içinden özellikle de yalnız çalışılıyorsa hızlı bir şekilde çıkılıp ilk müdahalenin yapılması yani kıyafetlerin çıkarılması, ılık suyla duş alınması gibi işlemlerin yapılması da tek başına zor oluyor. Bu da yanığın ilerlemesi dolasıyla tedavinin güçleşmesini sağlıyor.” şeklinde konuştu.

"Ek hastalık tedaviyi güçleştiriyor"

Bu hastaların yaşla beraber gelen hastalıkları da olduğunu ifade eden Beyeç, “Diyabet, hipertansiyon, kalp, akciğer hastalığı gibi genel olarak yara iyileşmesini bozan veya tedavi sürecini olumsuz etkileyen bir de hasta yoğun bakımdaysa süreci zorlaştıran durumların eklenmesi işi daha da zorlaştırıyor. Hasta da Alzheimer ya da demans gibi bir problemi varsa ilerleyen süreçte bu rahatsızlıklar daha da ileriye gidebiliyor.” diye belirtti.

"İki yıldır tedavi görüyor"

Orhaneli’de yaşayan 71 yaşındaki Ümüş Çekiç, evde salça kaynatırken kazana düşerek yandı Vakit kaybetmeden Bursa Şehir Hastanesi Yanık Merkezi’ne sevk edilen Çekiç’in tedavisi sürüyor.

Yaşadıkları süreç hakkında açıklamalarda bulunan Ümüş Çekiç’in gelini Yeliz Çekiç ise, “Babamla birlikte iki ay önce salça yapıyorlardı. Başı dönüp ve salça kazanın içine düştü. Sonra babam ilk müdahaleyi yapıyor. Babam da zaten 75 yaşında olduğu için o da pek bilinçli olarak yapamıyor. Yine de almış soğuk suya tutmuş, hemen hastaneye kaldırmışlar. Orada müdahale yapılıp buraya sevk ettiler. Annemin zaten Alzheimer başlangıcı vardı. Travma yaşadıktan sonra Alzheimer daha fazlalaştı. Şu an aşamamız çok güzel durumda. Hocalarımızın ve personellerin sayesinde. Son olarak yaşlıların salça kazanı gibi işlerden uzak durmalarını tavsiye ediyorum." diye konuştu. (İLKHA)






Bu haberler de ilginizi çekebilir