• DOLAR 33.982
  • EURO 37.725
  • ALTIN 2728.385
  • ...
Fransa yurt dışından imam kabul etmeyecek: Türkiye dahil mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Bozdaş

Karar uyarınca, 1 Nisan 2024'ten sonra Fransa’da bulunmaya devam eden yurt dışından görevli gelen imamlar statülerini kaybedecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ilk kez, daha 2020 yılı başlarında yurt dışından gelen imamları kabul etmeyeceğini söylemiş ve Fransa'da yetişen imam sayısının artırılacağını belirtmişti.

İçişleri Bakanı Darmanin, camilere ve ilgili ülkelere gerekli hazırlıkları yapabilmeleri için üç yıl önceden hükümetin kararıyla ilgili gerekli bilgilerin verildiğini hatırlattı ve daha önceden belirlenen takvime uyulacağını bildirdi.

Darmanin, halihazırda görevde olan yabancı imamların ise 1 Nisan’dan itibaren statülerinin değişeceğini belirtti.

Bakan, 1 Nisan'dan itibaren, ibadethaneleri yöneten derneklerin, imamları kendilerinin işe alması ve doğrudan ödeme yapmalarına olanak tanıyan "özel bir çerçevenin uygulamaya konulacağını” bildirdi.

Hükümet, bu uygulamayla, yabancı imamların Fransa'da vaaz vermesini tamamen engellemek olmadığını ve din görevlilerinin memur veya kamu görevlisi olduğu yabancı bir devletten maaş almamasını güvence altına almak olduğunu belirtiyor.

Ancak Müslümanlar için Ramazan ayında Fransa'ya gelen yaklaşık 300 din görevlisinin gelmesi bu uygulamadan muaf olacak.

Fransız makamları, uzun zamandır, ülkede görev yapacak imamların "gittikçe artan bir oranda ve en azından kısmen Fransa'da eğitim görmesini” hedefliyor.

Fransa’da görev yapacak imamların Cumhuriyetin yasa ve ilkelerine saygılı olması isteniyor ve Fransız İslamoloji Enstitüsünün 2023'te başlattığı üzere imamların üniversite eğitimine erişiminin desteklenmesi hedefleniyor.

Ajans Bizim

Bu haberler de ilginizi çekebilir