Türkiye, tarımda bölgesinde en büyük potansiyele sahip
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Balkanlar, Kafkaslar, Rusya, Ukrayna ve Orta Asya'dan 40'dan fazla ülkeden oluşan bölgede, ihracata dönük tarım potansiyeli olan en önemli ülkenin Türkiye olduğunu bildirdi.
ANKARA-Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Türkiye, tahıl ve yumurta üretiminde Rusya ve Ukrayna'nın ardından bölgede üçüncü, meyve ve sebzede birinci, et ve süt üretiminde Rusya'nın ardından ikinci sırada bulunuyor. Bir kıta devlet olan Rusya bile, tarımda çoğu üründe Türkiye'nin gerisinde kalıyor. Bölgede Türkiye ile tarımda bazı ürünlerde yarışabilecek ender ülkeler ise Ukrayna ve İran olarak görünüyor" dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, ekilebilir arazide 213 bin kilometrekareyle Türkiye'nin, 1 milyon 212 bin kilometrekare olan Rusya, 325 bin kilometrekare olan Ukrayna ve 235 bin kilometrekare ekilebilir tarım arazisi olan Kazakistan'ın ardından dördüncü sırada olduğunu söyledi. Bayraktar, Türkiye'nin Rusya, Ukrayna ve Kazakistan'ın tersine daha sıcak iklimde yer almasının ve iklim açısından bir kıtayı andıracak çeşitliliğe sahip olmasının avantajının bulunduğunu belirtti.
Bayraktar, "Nitekim, Türkiye'nin 5,7 katı ekilebilir arazisi olan Rusya, tahıl, patates, ayçiçeği gibi soğuk iklimde yetişebilen ürünler ve hayvancılık hariç çoğu üründe Türkiye'nin arkasında kalmaktadır. Türkiye, içinde yer aldığı 40'dan fazla ülkeden oluşan bölgenin tartışmasız potansiyeli en yüksek ve en fazla ürün çeşitliliğine sahip tarım ülkesidir. 35,3 milyon kilometrekareyle dünya yüzölçümünün yaklaşık yüzde 24'ünü kaplayan, nüfusu 900 milyonu bulan bölgede, Türkiye, 780 bin 576 kilometrekare yüzölçümüyle bölge alanının sadece yüzde 2,2 kaplarken, bölge nüfusunun yüzde 8,5'ini oluşturuyor.
Buna rağmen Türkiye, bölge tahıl üretiminin yüzde 10,2'sini, sebze üretiminin yüzde 17,1'ini, meyve üretiminin yüzde 18,9'unu, et üretiminin yüzde 9,3'ünü, süt üretiminin yüzde 12,7'sini, yumurta üretiminin yüzde 10,1'ini karşılıyor. Tahıldan, sebzeye, meyveye, etten, süte, yumurtaya tarımın bütün önemli sahalarında Türkiye, bölge ortalamasının çok üzerinde üretim yapıyor." İfadelerini kullandı. (İlyas Yavuz - İLKHA)