• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
BM'den Gazze için açlık uyarısı: HALK AÇ VE ÇARESİZ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul/Gazze

UNRWA Gazze Direktörü Thomas White, X sosyal medya platformu hesabında, UNRWA'ya ait insani yardım konvoyunun önünde toplanan yüzlerce Filistinlinin olduğu bir video paylaştı. Gazze halkının aç ve yiyecek temin etme konusunda çaresiz olduğunu ifade eden White, bölgedeki Filistinlilerin yüzde 40'ının açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. White, Gazze'de hayatta kalma mücadelesi verildiğini kaydederek, "Gazze'nin kuzeyi de dahil olmak üzere tüm bölgede güvenli ve sürdürülebilir insani yardımlar için daha fazla kaynağa ihtiyaç olduğunu" vurguladı.

"GAZZE'DE GIDA GÜVENSİZLİĞİ HASTALIKLARIN YAYILMASI RİSKİNİ ARTIRIYOR"

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü de (Euro-Med), işgal rejiminin kullandığı "açlık politikasının" Gazze sakinlerini gıda güvensizliği ile karşı karşıya bıraktığını, bunun da hastalıkların yayılması riskini artırdığını belirtti. Cenevre merkezli Euro-Med, işgalcilerin Gazze'ye insani yardımın genişletilmesine ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) kabul edilen 2720 sayılı kararına ve işgal rejiminin Gazze Şeridi'nde uyguladığı "açlık politikasına" ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İşgal rejiminin "açlık silahını eşi benzeri görülmemiş şekilde kullandığı" belirtilen açıklamada, "Gıda güvensizliği nedeniyle hastalıkların yayılması tehdidi oluşuyor. İsrail ise açlık politikasını sürdürmekte ısrar ediyor." ifadelerine yer verildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Gazze Şeridi'nde 2,3 milyon insan arasında artan açlık tehlikesine, sağlık, beslenme ve gıda güvenliğinde ciddi kötüleşmelerin yanı sıra bulaşıcı hastalıkların yayılması, sağlık, su, sanitasyon ve hijyen hizmetlerinde yaşanan ciddi eksiklikler nedeniyle ölümlerin artması da ekleniyor."

İşgal rejiminin Gazze'ye insani yardımın genişletilmesine ilişkin BMGK'da kabul edilen kararın içeriğini boşalttığı vurgulanan açıklamada, "israil, BMGK'nın Gazze'ye yardıma ilişkin kararını dikkate almadı ve Filistinli sivillere karşı açlığı silah olarak kullanmaya devam ediyor." denildi. BMGK kararının yayımlanmasından önceki döneme kıyasla, Gazze'ye günlük giriş yapan insani yardım tırlarının sayısında azalma olduğu, işgalcilerin başta Gazze kenti ve Gazze Şeridi'nin kuzeyi olmak üzere birçok bölgeye insani yardım malzemelerinin girmesine yönelik kısıtlamalarının devam ettiği aktarıldı.

Açıklamada, "Gazze'de kalıcı bir ateşkesin sağlanması ve insani yardım akışı üzerindeki tüm kısıtlamaların kaldırılmasının, bölgedeki açlık tehlikesini ortadan kaldırmaya yönelik atılacak ilk hayati adımlar arasında yer aldığı" vurgulandı.

BMGK'DE GAZZE'DE YARDIMLAR İÇİN KARAR TASARISI

BMGK'de Gazze'de genişletilmiş insani yardımların kesintisiz ve güvenli erişimi için "acil adım atılması" talep edilen karar tasarısı dört kez yapılan ertelemenin ardından 22 Aralık'ta kabul edilmişti. Tasarı, 15 üyeli BMGK'de 13 "evet" oyu alırken, oylamada ABD ve Rusya "çekimser" kalmıştı. Oylamadan önce, Rusya'nın Gazze'de insani yardımlara kesintisiz ve güvenli erişim sağlanması için çatışmalara acilen ara verilmesi talep ettiği değişiklik önerisini ABD veto etmişti. Filistin Dışişleri Bakanlığı, kararı "geç kalınmış olsa da Gazze'deki saldırıların sona ermesi yolunda atılmış bir adım olarak" değerlendirmişti.

İŞGAL REJİMİ GAZZE’DE 65 BİN KONUTU TAMAMEN YIKTI

İşgalci barbarların Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü saldırılarda 65 bin konutun tamamen yıkıldığı belirtildi. Gazze'deki hükümete bağlı basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, işgalcilerin 86 gündür Gazze Şeridi'nde devam eden saldırılarında can ve mal kaybına ilişkin güncel bilgiler paylaşıldı. Açıklamada, 31 Aralık'ın, "Filistinli Gazetecilerle Dayanışma Günü" olduğu hatırlatılarak, işgalcilerin asılsız anlatılarını boşa çıkaran Filistinli kahraman gazetecileri öldürmesi, yaralaması ve alıkoymasına tepki amacıyla Aksa Şehitleri Hastanesinde gösteri düzenleneceği kaydedildi. Uluslararası kuruluşların, bölgeye yardımların ulaştırılması konusunda üzerlerine düşen rolü yerine getirmemesi nedeniyle Gazze ile Kuzey Gazze vilayetlerinde 800 bin kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu vurgulandı.

MADDİ HASAR VE YIKIM

İşgal rejiminin saldırılarında Gazze Şeridi'nde, 290 bin konut ve 285 eğitim kurumunun kısmen, 65 bin konut ve 117 cami ile 92 okul ve üniversitenin tamamen yıkıldığı, 126 hükümet binasının büyük ölçüde zarar gördüğü, 23 hastane ve 53 sağlık merkezinin hizmet dışı kaldığı, 104 ambulansın kullanılamaz hale geldiği, 208 caminin kısmen zarar gördüğü aktarıldı. Barınma merkezlerinde halen çok zor şartlarda yaşayan 1,8 milyon Filistinliden 355 bininin bulaşıcı hastalıklara yakalandığı belirtildi.

YARDIM ÇAĞRISI

Binlerce yaralının dışarda tedavi edilmesi için Refah dahil tüm sınır kapılarının açılması çağrısı yapılan açıklamada, şu ana kadar tedavi için Gazze Şeridi'nden tahliye edilen yaralıların oranın toplam yaralı oranının yüzde 1'ine tekabül ettiği belirtildi. Açıklamada, başta Şifa Hastanesi Genel Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye, Kemal Advan Hastanesi Müdürü Ahmed el-Kahlut ve El-Avde Hastanesi Müdürü Ahmed el-Muhenna olmak üzere işgalcilerin alıkoyduğu tüm sağlık çalışanlarının serbest bırakılması ve uluslararası kurumların da bu suçları kınaması istendi.  AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir