• DOLAR 34.253
  • EURO 37.826
  • ALTIN 2924.564
  • ...
"Elektrik hattımız ve sağlık ocağımız yenilensin"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van Köyleri ile Dayanışma Derneği ziyaretleri kapsamında bu hafta, Gevaş ilçesi Akdamar Beldesine bağlı Güzelkonak Mahallesi'nde, mahalle sakinleri ile bir araya geldi.

 

Sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette dernek yetkilileri, mahalle muhtarı Nevzat Çalımlı'dan sorunlarını dinledi.

 

Mahallenin nüfusu ve geçim kaynağı hakkında yetkililere bilgi veren Çalımlı, "Mahallemizde 77 hane var olup nüfusumuz 800'dür. Geçim kaynağımız çiftçiliktir. Özellikle yeşil fasulye ekimi yapılır. Gevaş fasulyesi olarak bilinen meşhur fasulyenin büyük bir çoğunluğu bizim mahallede yetişir. Bu fasulyeyi birçok kente de gönderiyoruz. Her yıl fasulye mevsiminde yaklaşık 50 ton ürün alıyoruz. Çiftçiliğin yanında büyükbaş hayvan yetiştiriliciliği de yapıyoruz." dedi.

 

Mahalleli olarak yaşadıkları en büyük sıkıntılarının yıllardır yenilenmeyen elektrik hatları ve sağlık ocağı olduğunu aktaran Çalımlı şöyle konuştu:

 

"Elektrik hatlarımızın kapasitesi artık kaldırmıyor"

"Akdamar beldesine dört mahalle bağlıdır. Buraya sular elektrikle veriliyor. Bu da belediye için maddi bir külfettir. Öte yandan hava şartları ağır olduğu için sürekli elektrik kesintisi oluyor. Elektriğimiz zaten düşük. Elektrik hatlarımız en son 1982'de çekilmiş. Bunu birkaç defa gündeme getirdik. Siyasilerimize de söyledik. Hattımız 15 binlik hatlardır. Şu an bu kapasite kaldırmıyor. Türkiye geneli bir araştırmasını da yaptım. 33 binlik hatlar yüzde 90'larda seyrediyor. Bunu dile getirmemize rağmen hâlen bir sonuç alamadık. Ayrıca bizim burada çıkan bir su var. Onu mahallemize getirmek istiyoruz. Onun uğraşı içindeyiz.

 

53 yıldır aynı sağlık ocağı

Mahallemizde bir sağlık ocağı var. Sağlık ocağımız, 32 köy, 4 mezraya, 1 beldeye hizmet etmektedir. Yaklaşık 17 bin kişiye hizmet vermektedir. 40 tane aile hekimi, 4 tane doktorumuz ve diğer sağlık personellerimiz var. Ancak sağlık ocağımızın fiziki yapısı biraz yetersizdir. 1960'ta yapılmış. Şu ana kadar birkaç kere restore yapılmasına rağmen yeni bina yapılmadı. Yeni bir binanın yapılmasını istiyoruz."

 

Önümüzdeki ay içerisinde Kur'an kursunun mahallelerinde açılacak olmasının heyecanını yaşadıklarını ifade eden Çalımlı, "Van'da 40 derslikli prefabrik bir bina vardı. Onu buraya getirdik. Şu anda yerleştirilmesi yapılıyor. Yerleştirildikten 1 ay sonra inşallah burada faaliyet gösterecek. Hem dershane olarak hem de Kur'an kursu olarak hizmet verecektir." ifadelerini kullandı. (Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir