• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
UNRWA: GAZZE'DEKİLER İNSAN SATRANÇ TAŞI DEĞİL
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), işgal rejiminin, Gazze halkını sürekli yerinden ettiğini belirterek, buna tepki gösterdi. UNRWA Gazze Direktörü Thomas White, ajansın X sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. İşgal rejiminin, kuzeydeki halktan Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr Belah'a gitmeleri için pek çok "tahliye emri" çıkardığını ve 150 binden fazla kişinin bundan etkilendiğini kaydeden White, "israil'in, Gazze halkından sürekli hava saldırısına maruz kalan yerlere gitmelerini istediğini" aktardı. White, "Gazze'dekiler insan, satranç tahtasında taş değil. Zaten pek çoğu birkaç kez yerinden edildi. İnsanların gideceği yer yok, güvenli yer yok." ifadesini kullandı.

"SİYASİ MÜZAKERE ŞARTLARI DAYATILMADAN ACİL ATEŞKESE İHTİYAÇ VAR"

Öte yandan, UNRWA Sözcüsü Tamara er-Rifai ise düzenlediği basın toplantısında, siyasi müzakere şartları dayatılmadan, Gazze Şeridi'nde acil ve insani bir ateşkese ve yardım akışına ihtiyaç olduğunu söyledi. Rifai, "Siyasetin, Gazze'deki 2.2 milyon insanın hayatta kalabilmesinin önünde engel oluşturması çok acı." dedi.  AA

“GAZZE'DE 5 YAŞ ALTI 335 BİN ÇOCUK ÖLÜMLE KARŞI KARŞIYA”

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), işgalci katillerin saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de açlığın "acil seviyeye" ulaştığını belirterek, 5 yaşın altındaki 335 bin çocuğun yetersiz beslenmeden dolayı hayatını kaybetme riski altında olduğunu duyurdu.

İstanbul

UNICEF tarafından yapılan açıklamada, Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) raporuna işaret edilerek, Gazze'de açlığın acil seviyeye ulaştığı ve "yarım milyondan fazla kişinin gıda yetersizliği riskiyle karşı karşıya olduğu" belirtildi. Açıklamada, "Tamamen insan ürünü, öngörülebilir ve önlenebilir felaket şartlarında, Gazzeli çocuklar ve aileleri havadan ve karadan şiddete maruz kalıyor." ifadelerine yer verildi. Raporun verilerine ilişkin yapılan değerlendirmede, "Bulgular, kıtlık şartlarının devam etmesi durumunda 5 yaşın altındaki 335 bin çocuğun yüksek derecede kötü beslenme ve önlenebilir ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor." denildi. Açıklamada, gelecek haftalarda "en az 10 bin çocuğun insan hayatını tehdit edecek derecede yetersiz beslenme riskiyle yüz yüze kalacağı" uyarısında bulunuldu.

Dünya Gıda Programı (WFP), 21 Aralık'ta açıkladığı IPC raporunda Gazze nüfusunun tamamının (yaklaşık 2,2 milyon kişi) krizde ya da daha kötü düzeyde akut gıda güvensizliği içinde bulunduğunu duyurmuştu. Raporda Gazze'de 570 binden fazla kişinin de "felaket düzeyinde açlıkla" karşı karşıya olduğu uyarısında bulunulmuştu.  AA

İşgal rejimi 78 günde GAZZE’DE 55 BİN KONUTU YIKTI

İşgal rejiminin Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü yoğun saldırılarda 55 bin konut tamamen yıkıldı, 23 hastane hizmet dışı kaldı.

İstanbul

Gazze'deki hükûmete bağlı medya ofisinden yapılan yazılı açıklamada, işgalcilerin 2,5 ayı aşkın süredir Gazze Şeridi'nde devam eden saldırılarında can ve mal kaybına ilişkin güncel bilgiler paylaşıldı. Açıklamada görgü tanıklarına dayandırılan, işgalci katil ordusunun Gazze ve Kuzey vilayetlerde 137'den fazla Filistinliyi katlettiğini gösteren bilgilere yer verildi. Tanıklıklara göre, Gazze kentinin doğusunda toplama kampı kuran barbar rejim askerleri, onlarca Filistinliyi burada kazdıkları büyük çukurlara atarak üzerlerine ateş açtı. İşgal güçleri daha sonra iş makineleriyle Filistinlilerin üzerinden geçerek onları toplu şekilde gömdü. Açıklamaya göre, rejim askerleri Gazze kentinin kuzeyindeki El-Avde Hastanesi'ne gitmekte olan ve beyaz bayraklar taşıyan hamile kadınlara yakın mesafeden ateş açtı, ölen kadınların üzerine iş makineleriyle toprak yığdı.

SİVİLLERE VE HASTANELERE YÖNELİK SALDIRILAR

Açıklamaya göre, barbar rejimin Gazze Şeridi'ne 78 gündür sürdürdüğü saldırılarında en az 8 bin 200'ü çocuk, 6 bin 200'ü kadın olmak üzere 20 bin 258 kişi katledildi, 53 bin 688 kişi de yaralandı. Saldırılarda yıkılan binaların enkazında ya da yol kenarlarında olup akıbetlerinin ne olduğu bilinmeyen yaklaşık 7 bin kişi kayıp, bunların yüzde 70'ini ise kadın ve çocuklar oluşturdu.

İşgal güçleri şu ana kadar en az 101'i doktor ve sağlık personeli, 8'i gazeteci olmak üzere 2 bin 600 kişiyi alıkoydu. Bunlar arasında Şifa Hastanesi Genel Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye, Kemal Advan Hastanesi Müdürü Ahmed el-Kahlut ve El-Avde Hastanesi Müdürü Ahmed el-Muhenna yer aldı. Katil ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki hastaneleri hizmet dışı bıraktığı gibi güneydeki hastaneleri de hedef almaya başladı. Han Yunus kentindeki Nasır Hastanesi iki defa bombalandı.

MADDİ HASAR VE YIKIM

İşgalci barbar rejimin saldırılarında Gazze Şeridi'nde 55 bin konut tamamen, 258 bin konut kısmen yıkıldı. Bombardımanlarda, 200 cami kısmen zarar gördü, 115'i tamamen yıkıldı, 126 hükûmet binası önemli ölçüde zarar gördü, 23 hastane ve 53 sağlık merkezi tümüyle hizmet dışı kaldı, 92 okul ve üniversite tamamen, 285 eğitim kurumu ise kısmen yıkıldı. Barınma merkezlerinde halen çok zor şartlarda yaşayan 1.8 milyon Filistinliden 355 bini bulaşıcı hastalıklara yakalandı.

YARDIM ÇAĞRISI

Gazze Şeridi'ne ulaşan yardımların halkın ihtiyaçlarının yüzde 2'sini bile karşılamadığı belirtilen açıklamada, Refah dahil tüm sınır kapılarının 24 saat açık tutulması, Gazze'ye her gün 1000 yardım tırının, 1 milyon litre yakıtın girmesi istendi. Açıklamada, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Arap Birliği ve tüm dünya ülkelerine evlerini kaybeden insanların yaşadığı bu soruna çözüm bulunması için çalışma çağrısı yapıldı. Açıklamada ayrıca Arap ve İslam ülkelerinden binlerce yaralı ve hastayı kurtarmak için Gazze'ye sahra hastanesi göndermeleri ve Gazze'de tedavi imkanı olmayan ağır hasta ve yaralıları ülkelerinde tedavi etmeleri istendi.  AA

Filistin: israil BMGK’nin yardım  kararının uygulanmasını engelliyor

İşgal rejimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Gazze Şeridi'ne insani yardımların ulaştırılmasına ilişkin kararının uygulanmasını engellemeye çalışıyor.

Haber Merkezi

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, işgal rejiminin Gazze Şeridi'ni "siviller için toplu mezara" çevirdiği belirtildi. İşgal rejiminin saldırılarının kınandığı açıklamada, "israil'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinden güneyine kadar tüm bölgelerindeki saldırılarını artırması, tüm yerleşim meydanlarını yok etmesi ve Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki insan yaşamının tüm bileşenlerini hedef almasının" bunu açıkça gösterdiğine işaret edildi.

Gazze Şeridi'nde savaşın sona erdirilmesi ve derhal ateşkes sağlanması için BMGK'de bir karar alınması yönünde uluslararası çabaların yoğunlaştırılması çağrısında bulunulan açıklamada, işgal rejiminin, Gazze Şeridi'nin tamamını sadece şehid değil, yaşayanlar için de toplu mezara dönüştürmesinin an meselesi olduğu uyarısı yapıldı. BMGK'de Gazze'de genişletilmiş insani yardımların kesintisiz ve güvenli erişimi için "acil adım atılması" talep edilen karar tasarısı dört kez yapılan ertelemenin ardından 22 Aralık'ta kabul edilmişti. (İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir