• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
"Madde bağımlılığı testi yaptırın"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Temsilcisi Muharrem Çelik tarafından düzenlenen toplantıya, İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, İl Müftüsü İhsan Açık, İl Jandarma Komutanı, Belediye Başkan yardımcıları ve çeşitli kurum amirlerinin yanı sıra çok sayıda doktor ve öğretmen katıldı.

 

Toplantıda konuşan Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Şubesi Başkanı Muharrem Çelik, "Urfa'da madde bağımlısı olmuş aileler çok yanlış bir şey yapıyorlar. Ben birçok olaya şahit oldum, hatta bir düğüne gittim. Aile belki maddeyi terk eder diye kalkıp oğlunu evlendiriyor. Karşı tarafa hissettirmeden. Sonrada daha vahim olaylar çıkıyor. Bağımlı kalkıp karısını da kendisi gibi bağımlı yapıyor. Bir tanesini dinledim çocuk karısını sevmiyor. Bir tanesini dinledim kız tarafı çocuğun madde bağımlısı olduğunu öğrenince nişandan vazgeçiyor. Diyorlar ki biz böyle birine kızımızı veremeyiz. Bu Urfa'da olan bir vakadır." tespitinde bulundu.

 

"Aileler, kız sahipleri, lütfen kızınızı evlendirirken hiç çekinmeyin, lütfen tahlil isteyin." diyen Çelik, "Bunu rahatlıkla söylüyorum. Madde bağımlısı olup olmadığı öğrenmek sizin doğal hakkınız. Nasıl nikâhsız kızınızı vermiyorsanız. Madde bağımlılığı testi yaptırmadan da vermeyin. Olmaz demeyin, benim yeğenim 3 sene gizli kullandı. 4'üncü senede biz kullandığını fark ettik. Hiç farkında olmazsınız." dedi.

 

Şanlıurfa STK'lar Başkanı Osman Gerem ise, "Bu bizim yaramız, canımız. Hani önce can sonra canan. Öncelikle Şanlıurfa'da madde bağımlıları ile ilgili STK'lar olarak biz insanların sadece midelerini dolduruyoruz ama diğer taraftan bunun yanında insanları etkileyen, yaralayan sorunlara da eğilelim diye bu nedenle bir komisyon kuruldu. Çalışmalara başladık. Güzel bir çalışma yaptılar. Bizler 60 tane STK olarak Vali Bey'e AMATEM'in kurulması için bir dilekçe verdik. Sonra öğrendik ki AMATEM 'in kurulması yetmiyor. O sadece maddiyatla ilgili insanların tedavisi, mutlaka maneviyatın olması gerektiğini öğrendik. Eyvan-Der yıllardır bu maneviyat çalışmasını yapıyor. İnşallah bu iki çalışmayı bir araya getirmek suretiyle bir sonuca varılacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

 

İlk Öncüler Derneği adına toplantıya katılan ve madde bağımlılığıyla mücadele komisyonu üyesi olan Funda Alkan, iki başlık altında sorunu değerlendirdiklerini belirterek, "Biri tedavi amaçlı AMATEM'in kurulması idi. Diğeri ise hedef kitle olarak kabul ettiğimiz gençlerimizi bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve kendilerini bu yanlışa karşı koruma yöntemi idi. Bu çalışmalar için çeşitli kurumları ziyaret ettik. Bunların başında Milli Eğitim, Müftülük, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü gibi kurumları ziyaret ettik. Biz bu çalışmalarımızda yol alırken bazı projeler geliştirdik. Öncelikle sıkıntılı bölgelerde gençlik merkezlerinin içinin genişletilerek geliştirilmesini istiyoruz. Çünkü gençlere alan vermeden onları çekip alamayız. Bu yüzden içi doldurulmuş gençlik merkezlerinde sanatsal, kültürel, sportif faaliyetlerin yanı sıra etüt internet derslerinin verilmesini istiyoruz. Gençler internet kafelere gitmesinler. Sağlıklı ortamlarda oyunlarını da oynasınlar. Gençlik merkezlerinde rehber danışman öğretmenlere görevlerin verilmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.

 

Gençleri camilere çekmek istiyoruz

Her semtte bulunan cami, taziye evi vekadın kültür merkezlerini aktif hale getirmek istediklerini belirten Alkan, "Var olan fiziksel özelliklerine uygun olarak buraları gençlerin ilgi alanları olabilecek yani her cami alanlarına eklemeler yapılarak masa tenisi olur, satranç olur, okuma köşesi olur. Yine etüt internetleri camilere yerleştirerek gençlerimizi camilere çekmek istiyoruz." ifadelerini kullandı. (Mehmet Demir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir