• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Kitapçılar: Kitap okuma oranı düşük seviyelerde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır'da 10'uncu kitap fuarı 4 yıl aradan sonra Mezopotamya Fuar ve Kongre Merkezi'nde kitapseverlere kapısını açtı.

24 Aralık'a kadar sürecek olan "Kitap Fuarı" cumartesi günü düzenlenen açılış programıyla başladı. 120 yayınevi ve 350 yazarın da katıldığı 10'uncusu düzenlenen Kitap Fuarı, kitapseverleri bir araya getirdi.

Satış yapmak için stant açan kitapçılar, maliyetlerden dolayı kitapseverlerin kitaplara ulaşmakta sorun yaşadığını söyledi.

"Kültür noktasında etkisi olabilecek kitap fuarlarının her yerde olması gerekiyor"

Adem Alparslan

Her şeyin maliyetinin artmasından ötürü insanların belirli bir seviyeye kadar kitap alabildiğini söyleyen Adem Alparslan, "Çünkü belirli bir seviyeden sonra insanlar genelde ilk önce kültür noktasında kısmaya başlıyorlar. Matbaa giderleri de üstüne eklendiği için artık her yerde kitap bastıramıyoruz. Belli başlı yerlerde bastırıyoruz. Zaten ülkemizde kitap okuma oranı düşük seviyelerde ve maddiyat da işin içerisine girdiği zaman belli bir seviyeden sonra  artık ilgi görmüyor." şeklinde konuştu.

Alparslan, "Kültür noktasında etkisi olabilecek kitap fuarlarının her yerde olması gerekiyor. Kitap fiyatları düştüğü zaman okuyabilecek kitle oranında artış gösterir. Covid-19 döneminde de kitap fuarına gelmiştim. O zamanı ve şimdiyi kıyaslarsak katılım çok düşüktür. Buraya gelen çoğu öğrenciler kitap alamıyor, kitaplara bakıp geçiyorlar. Kültür noktasında açıkçası şu an bir yozlaşma var. Dini, tarihi, edebiyat ve birçok alanda olması gereken yayınevlerinden ziyade daha çok insanların ticari mantıkla bakabildiği bir kitap fuarına dönüştü. Çünkü bir öğrenci fuara geldiği zaman ona katkı sağlayabilecek kitap alıp almaması tamamen burada yapılan kültür etkinliğine bağlıdır." ifadelerini kullandı.

"Toplumun yozlaşmasını önlenme ve dinini öğrenme bazında kitaplar satıyoruz"

Muhittin Yalçın

Dua yayıncılık olarak fuara ilk kez katıldıklarını belirten Muhittin Yalçın, "Kitap fuarında fazla yoğunluk görmedik. Çok nadir kitap soran oluyor. Genelde kitap fiyatlarını sorduktan sonra kitabı geri bırakıyorlar. Geçen seneye nazaran kitapların çok pahalı olmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Dua yayıncılık olarak genellikle İslami kitapları satıyoruz. Toplumun yozlaşmasını önlenme ve dinini öğrenme bazında kitaplar satıyoruz. Anne ve baba duyarlı olduğu zaman çocuk da duyarlı oluyor. Çocuklarımızı İslami olarak yetiştirmediğimiz zaman toplum yozlaşmaya doğru gider. TV'lerde ve haberlerde intihar olayları, anne ve babasına karşı isyan edenleri sürekli görüyoruz. Ama kendi dinini küçükken tanıyıp yetişkin olduğunda topluma faydalı bir birey olarak ortaya çıkabiliyor. Bundan dolayı çocuklarımıza İslami kitapları okumasına gayret etmemiz lazım. Diyarbakırlı kardeşlerimizi fuara davet ediyoruz. Burada farklı kitapları görebilirler, inceleyebilirler." diye belirtti.  

"Zaman, imanı kurtarma zamanıdır"

Fuat Kurt

Risale-i Nur külliyatı, cevşen, Kur'an-ı Kerim, namaz tesbihatı gibi kitapları açtıkları stantta sattıklarını ifade eden Fuat Kurt, "Kitaplar geçen yıla kıyasla ortalama yüzde 50 fiyat farkı oldu. Sattığımız kitaplara talep var, elhamdülillah güzel satışlar yaptık. Özelikle Risale-i Nur Kur'an'ın tefsiri olduğundan dolayı çok ilgi duyuyor. Bu yıl kitap fuarına katıldım, ilgi ve alaka çok güzel. Diyarbakır, peygamberler ve sahabeler şehri olduğundan dolayı bu kitapların içeriğini öğrenmelerini ve imanlarını takviye etmeleri için herkesi buraya davet ediyoruz. Zaman, imanı kurtarma zamanıdır." dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir