• DOLAR 34.546
  • EURO 35.988
  • ALTIN 3006.283
  • ...
Tarihte bugün: 20 Aralık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

820: Dört büyük mezhepten Şafiî Mezhebi’nin kurucusu Büyük İmam Muhammed bin İdris Eş-Şafiî vefat etti. Hicri 150, miladi 767 yılında Filistin’in Gazze şehrinde doğdu. İmam Şafiî, 7 yaşında Kur’an-ı Kerim’i; 10 yaşında da İmam Mâlik’in ‘El-Muvatta’ adlı hadis kitabını ezberlemiş ve 15 beş yaşına geldiğinde, fetva verebilecek bir seviyeye ulaşmıştı. Hicri 204, miladi 820’de Receb’in son Cuma günü Mısır’da vefat etti ve orada defnedildi. (Büyük İmam Muhammed bin İdris Eş-Şafiî vefat etti)

1522: Avrupalı şövalyelerin bir karakol gibi kullandığı Rodos Adası Osmanlı’nın eline geçti. Kanuni Sultan Süleyman, Rodos Şövalyeleri’nin teslimiyetini kabul etti ve adayı boşaltmalarına izin verdi. Şövalyeler daha sonra Malta’ya yerleşti. (Rodos Adası Osmanlı’nın eline geçti)

 1683: İkinci Viyana Kuşatması’nın başarısızlıkla sonuçlanması üzerine, mağlubiyetin sorumlusu olarak görülen Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, boğularak idam edildi. (Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa idam edildi)

 1873: Şair, yazar ve düşünür Mehmet Akif Ersoy, doğdu. Arnavut asıllı bir Osmanlı olan Mehmet Akif Ersoy, şair ve mütefekkir, veteriner hekim, öğretmen, vaiz, hafız, Kur’an mütercimi, milletvekili vasıflarıyla da bilinir. İstiklâl Marşı’nın yazarı olan Mehmet Akif aynı zamanda son dönem İslami mücadele verenler arasında yer aldı. “Vatan şairi” ve “milli şair” unvanları ile anılır. Cumhuriyet’in kurulup laik bir sisteme doğru gidişatın olduğunu gören Mehmet Akif, dargın bir ruh haliyle Mısır’a gitmiş ve vefat edene kadar orada kalmıştır. (Mehmet Akif Ersoy, doğdu)

1924: Kırk kilise adı Kırklareli olarak değiştirildi. Bu değiştirme Hristiyanlık dinine karşı olma hassasiyeti ile değil, bütün dini sözcükler ve kavramları kaldırmaya dönük sistematik bir tavırdır. (Kırk kilise adı Kırklareli olarak değiştirildi)

 1955: 1954 seçimlerinden sonra DP’den ayrılan bazı milletvekilleri Hürriyet Partisi’ni kurdu. Demokrat siyasal merkez partisi olarak tanımlanan partinin genel başkanlığını Ekrem Hayri Üstündağ ve Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu yaptı. 1957’de yüzde 3,8 oy alarak Burdur’dan 4 milletvekili çıkaran parti, 24 Kasım 1958’de parti kendisini feshetti ve çoğu CHP’ye geçti. Siyasette ve ekonomide liberal bir politika savunmasına rağmen Hürriyet Partisi’nin, daha ziyade statükocu ve sosyalist ekonomiye yakın olan CHP’ye geçmeleri düşündürücüydü. (DP’den ayrılan bazı milletvekilleri Hürriyet Partisi’ni kurdu)

 1985: Türkiye’de ilk kez bir kadın, aynı anda 8 çocuk doğurdu. 5’i erkek, 3’ü kız olan sekizlerden 7’si bir gün, 1’i dört gün yaşayabildi.

 1990: Komünist Yugoslavya’sında, Müslüman halkların liderliğini yapmış, daha sonra da Bosna-Hersek’in bağımsızlık savaşında rehberlik etmiş Bilge Kral lakaplı Aliya İzzetbegoviç, Bosna-Hersek devlet başkanlığına seçildi. (Aliya İzzetbegoviç Bosna-Hersek devlet başkanlığına seçildi)

 2014: Paralel yapı iddialarına yönelik soruşturmada İstanbul 1’inci Sulh Ceza Hâkimliği, Fethullah Gülen hakkında yakalama kararı çıkardı. (Fethullah Gülen hakkında yakalama kararı)

Bu haberler de ilginizi çekebilir