• DOLAR 34.163
  • EURO 38.218
  • ALTIN 2920.152
  • ...
Karpuzun kalp sağlığına faydaları: Kalbiniz için karpuz ve karpuz çekirdeği tüketin!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlıklı yaşam tarzının da en önemli komponentlerinden birini sağlıklı beslenmek oluşturuyor.

Kalp damar hastalıkları dediğimizde aslında birden fazla hastalık grubu var. Bunlar içerisinde en önemlisini kalp krizi ve felç oluşturuyor ve dünyadaki en sık ölümlerin nedenleri arasında bunlar yer alıyor. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kontrolsüz şeker düzeyleri ve kötü kolesterol seviyeleri bu hastalıkların riskini artırıyor.

Hem kalp damar hastalığı yol açan risk faktörlerini azaltmak ve bunları önlemek için temel olarak diyetteki bazı minerallerin alımına dikkat etmek gerekiyor. Diyetteki sodyum tüketiminin azaltılması, magnezyum, potasyum, kalsiyum içeren besinlerin tüketiminin artırılması, yine kalp damar tıkanıklığı riskini artıran kötü kolesterol seviyelerini artıran doymuş yağ asidi içeren besinlerin tüketiminin azaltılması, bunun yerine doymamış yağ asidi içeren besinlerin tüketilmesi önemli bir yer tutuyor. Kalp sağlığında özellikle magnezyum ve potasyum içeriği nedeniyle her gün sebze-meyve tüketilmesi oldukça önemli. Sebze ve meyve tüketiminin içerdiği sağlıklı mineraller, besin öğeleri nedeniyle tüketilmesi önerilen meyve sebzeler dışında, kalp damar hastalıklarından korunmak için sağlıklı beslenme önerileri arasında günlük kuruyemiş tüketilmesi de öneriliyor.

Karpuz ve karpuz çekirdeği kalp sağlığına faydalı mı?

Karpuz hem su içeriğinin fazla olması hem yağ, sodyum içermemesi, kolesterol içermemesi hem kendisinde hem tohumlarında magnezyum ve çinko gibi faydalı minerallerin bulunması nedeniyle oldukça önemli bir meyve.

Belirli bir miktarda karpuz tüketimi diğer meyveler gibi kalp sağlığı üzerinde olumlu etki yapacaktır. Karpuzun kendisi dışında çekirdeğinin ve hatta kabuklarının bile kalp sağlığı üzerine olumlu etkileri söz konusu.

Karpuz çekirdeğinde bulunan özellikle kalp kolesterol seviyelerinin yardımcı olabilecek kötü kolesterol seviyelerini düşürüp, kolesterol seviyesini dengeleyebilecek doymamış yağ asidi içeriğinin yüksek olması yine aynı zamanda magnezyumdan zengin olması kalp sağlığı üzerine olumlu etki yapabilir. Bu yüzden karpuz çekirdeğinin kuru veya yaş olarak, karpuzun yanında da kalp sağlığı üzerine olumlu etkiler

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir