• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Hangi illerde deprem bekleniyor? Büyük İstanbul depremi geliyor mu? Japon deprem uzmanından İstanbul depremi açıklaması!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'nin genelinde deprem riskinin her an mevcut olduğunu açıkladı. 

Japon deprem uzmanı  Moriwaki, İzmir Karşıyaka'daki deprem riskine dikkat çekerek önlemlerin herkesin yaşadığı binadan başlaması gerektiğini belirtti. Binaların zemin kalitesinin önemine vurgu yapan uzman, "Zemin sağlam ise bina da güvenlidir. Yapıların ruhsat durumu, inşa yılı gibi unsurlar büyük önem taşır" şeklinde konuştu.

Moriwaki, Kahramanmaraş'taki depremler ve Doğu Anadolu Fay Hattı'ndaki Bingöl, Muş ve Bitlis bölgelerinde alınması gereken önlemlere işaret etti. Gemlik Körfezi'ndeki 5,1 büyüklüğündeki depremi de değerlendiren Japon uzman, "Bu deprem Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolunda meydana geldi ve İstanbul'un kuzey kolunu etkilemedi" dedi.

Gemlik Körfezi'ndeki 5,1 büyüklüğündeki depreme değinen Yoshinori, depremin Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolunda gerçekleştiğini söyledi.

Depremin fayın kuzey kolunun geçtiği İstanbul'u etkilemediğini belirten Japon uzman, "Körfezdeki deprem, fayın güney kolundaki Bursa, İnegöl, Balıkesir ve Bandırma'dan hissedildi. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda İstanbul için tabii ki deprem bekleniyor ama Türkiye'nin her yerinde deprem olabilir. İnsanlar artık 'ne zaman, nerede, kaç büyüklüğünde deprem olacak?' sorusunu sormasın" diye konuştu.

 

İzmir'de 30 Ekim 2020'de 6,6 büyüklüğündeki depremin denizdeki fay hattında olduğunu vurgulayan Yoshinori, şöyle devam etti:

"İzmir'de olan deprem kendisinin bulunduğu fay hattında değil denizdeki fay hattında oldu. Kendisinin fay hattı kırılmadığı için İzmir'de deprem olabilir. Özellikle Karşıyaka dikkat etmeli, orada zemin çok kötü. Marmara Bölgesi'ne baktığımızda İnegöl, Bursa, Bandırma ve Balıkesir'de uzun zamandır 150 yıldır kırılmayan noktalar var. Gölcük'ten başlayıp İstanbul paralelinde adaların güneyinden geçen bir fay var denizin içinde onun da kırılması bekleniyor."


İstanbul'da kentsel dönüşümün yumuşak zeminli bölgelerden başlayarak hızlı şekilde yapılması gerektiğini belirten Yoshinori Moriwaki, "Eski Atatürk Havalimanı, Ataköy, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Büyükçekmece ve Avcılar'da hızlı şekilde kentsel dönüşüm yapılmalı. Komple binaların yeniden yapılması değil, güçlendirmeler yapılabilir" ifadelerini kullandı

Bu haberler de ilginizi çekebilir