• DOLAR 32.634
  • EURO 35.108
  • ALTIN 2442.91
  • ...
HAMAS’tan esir takası şartı: SALDIRILAR TAMAMEN DURACAK
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gazze

HAMAS'tan yapılan yazılı açıklamada, "HAMAS, halkımıza karşı saldırılar tamamen durmadığı sürece esir takası konusunda herhangi bir müzakere sürecini açmayacağı yönündeki tutumunu teyit ediyor." ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, HAMAS'ın söz konusu tutumunu tüm arabuluculara ilettiği aktarıldı. İşgal rejiminin sözde devlet televizyonu KAN, Tel Aviv yönetiminin, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde tutulan işgalci esirlerin serbest bırakılması için yeni bir öneri üzerinde çalıştığını işaret etmişti.

GAZZE İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

HAMAS'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle işgal rejimine 7 Ekim'de kapsamlı saldırı düzenledi. İşgal rejimi 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 işgalcinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı. İşgalci barbarların Gazze Şeridi'ne saldırılarında ise en az 8 bini çocuk, 6 bin 200'ü kadın olmak üzere, 19 binden fazla Filistinli katledildi. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor. Barbar rejim ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 118’i karadan işgal sürecinde olmak üzere 450 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım'da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani arada" 81 işgalci ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan işgal rejimi, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Yaka ve Kudüs'te de işgal güçleri ve işgalci Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 291 Filistinli katledildi.

İşgal rejimi ile Lübnan'daki Hizbullah'ın sınır hattındaki çatışmalarında ise 24 Lübnanlı sivil, 108 Hizbullah mensubu katledilirken, 5 işgalci sivil ile 6 rejim askeri öldü. Gazze'de silah zoruyla abluka altında yerinden edilen 1,9 milyon Filistinli, barınma, gıda, temiz su, ilaç ve sağlık hizmetlerinden yoksun şekilde yaşam mücadelesi veriyor.  AA

İşgal çetesi esir askerlerini öldürdü

ESİRLERİN AİLELERİ MEYDANLARDA

İşgalci barbarlar, Gazze’de beyaz bayrak kaldırmalarına rağmen 3 esirin kendi askerlerinin açtıkları ateş sonucu öldürülmesi olayına ilişkin işgalci esirlerin kaçacakları senaryosuna hazırlıklı olmadıklarını bildirdi. Yaşanan olay işgalcileri dehşete düşürürken, işgalci esir aileleri ise meydanlarda eylem yapmaya devam ediyor.

İstanbul

İşgal rejimi ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde beyaz bayrak kaldırmalarına rağmen 3 esirin kendi askerlerinin açtıkları ateş sonucu öldürülmesi olayından ders çıkaracaklarını öne sürerek, işgalci esirlerin kaçacakları senaryosuna hazırlıklı olmadıklarını bildirdi. İşgal rejimi sözde Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, televizyon konuşmasında, Gazze'de 3 esirin, kendi askerlerinin ateşiyle öldürülmesi olayına dikkati çekerek, "Yaşananlardan biz sorumluyuz." dedi.

Gazze kentinin eş-Şucaiye Mahallesi'nde günlerce süren şiddetli çatışmalar sırasında Filistinli direnişçilerin sivil kıyafetlerle işgalci askerlere yaklaşabildiklerine işaret eden Halevi, "Bizim herhangi bir tehdide karşı hazır olmamız gerekiyordu. Ani bir karar da senin ölmene yol açabiliyor." diyerek kendilerini savundu.

Olayla ilgili ilk soruşturmayı tamamladıklarını ve bundan dersler çıkardıklarını iddia eden Halevi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kaçırılan 3 kişi, kendilerini anlayabilmemiz için her şeyi yaptılar. Üzerlerinde herhangi bir şey taşıdıkları yönünde şüphe bırakmamak için gömleklerini çıkardılar ve beyaz bir kumaş parçasını salladılar. Buna rağmen beyaz bayrak kaldıranlara ateş edilmemesi yönündeki talimatlara uyulmadan üzerlerine ateş açıldı."

Bununla aslında Gazze'deki savaşın ne kadar karmaşık olduğunu görebildiklerini savunan işgalci elebaşlarından Halevi, "Gazze'deki esirlerimizin kaçma senaryosuna hazırlıklı değildik." ifadesini kullandı.

İŞGALCİ KATİLLER KENDİ ESİRLERİNİ ÖLDÜRDÜ

İşgal rejimi ordusundan, 15 Aralık'ta yapılan yazılı açıklamada, "israil ordu güçleri, Şucaiye'deki çatışmalar sırasında 3 israilli rehineyi yanlışlıkla tehdit olarak tanımladı. Sonuç olarak askerler, onlara ateş açtı ve öldürüldüler." ifadelerine yer verilmişti. Olayın meydana geldiği bölgede yapılan arama ve kontrollerde "ölenlerin kimlikleri konusunda şüphelerin ortaya çıktığı" belirtilen açıklamada, bunun üzerine cesetlerin incelenmek üzere işgal rejimine nakledildiği ve ardından cesetlerin, 3 işgalci esire ait olduğunun doğrulandığı kaydedilmişti. Ayrıntılı incelemenin ardından cesetlerin, Yotam Haim ve Samer Talalka adlı esirler ile ailesinin adının yayımlanmasını istemediği bir esire ait olduğunun belirlendiği açıklanmıştı.  AA

HAMAS’tan işgalci değerlendirmesi:

STRATEJİK YENİLGİDEN

TAKTİKSEL YENİLGİYE GEÇTİ

HAMAS yöneticilerinden Usame Hamdan, işgal güçlerinin kendi esirlerini öldürmesiyle Netanyahu hükümetinin stratejik yenilgiden taktiksel yenilgiye geçtiğini ve Gazze'de saplandığını gösterdiğini belirtti.

Beyrut

HAMAS yöneticilerinden Hamdan, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta basın toplantısı düzenledi. İşgal güçlerinin HAMAS'ın elindeki 3 işgalci esiri "yanlışlıkla" öldürmesine değinen ve esir ailelerine seslenen Hamdan, "Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetinin maceracılığı yüzünden esirleri asla canlı olarak kurtaramayabilirsiniz." dedi. Hamdan, "israilli esirlerin öldürülmesiyle ilgili basında yer alan bilgiler, ordunun yenilgiden yenilgiye, stratejik yenilgiden taktiksel yenilgiye geçtiğini ve Gazze'de kendi oluşturdukları bataklığa gittikçe daha çok saplandığını gösteriyor." diye konuştu.

Hamdan, işgalci esirlerin ancak savaş sona erdikten sonra ve Filistinlilerin belirleyeceği şartlarla yapılacak bir takas anlaşmasıyla canlı kurtarılabileceğini yineledi. Gazze'nin güneyine düzenlenen saldırılarda öldürülenlerin yüzde 45'inin yerinden edilmiş sivillerden oluştuğuna işaret eden Hamdan, güneyin güvenli olduğu yönündeki iddiaların "daha fazla katliam işlemek için kurulmuş pusular" olduğunu belirtti. Hamdan, Gazze'de savaşın durmasını isteyen Avrupa ülkelerini, işgal rejimine yeşil ışık yakmaktan vazgeçmesi için ABD yönetimine daha fazla baskı uygulamaya çağırdı.  AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir