• DOLAR 34.345
  • EURO 36.395
  • ALTIN 2837.218
  • ...
Prof. Dr. Fadıl Geylani, kitap fuarında okuyucularıyla bir araya geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Abdülkadir Geylani'nin hayatını 30 yıldır dünyanın dört bir yanındaki kütüphanelerde araştıran Geylani İlim Araştırma ve Yayın Merkezi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fadıl Geylani, ulaştığı bilgileri 8'inci Siirt kitap fuarında İLKHA'ya konuştu.

Abdulkadir Geylani'nin sadece bir tasavvuf bir din alimi değil 13 ilim dalının alimi olduğunu ve hayatı boyunca ilimle uğraşıp güzel ahlakıyla insanlara örnek olduğuna dikkat çeken Geylani, çocuklarına da vasiyet olarak ilim öğrenmeleri tavsiyesinde bulunduğunu kaydetti.

"Geylani Hazretleri dünyada hakkında en fazla eser yazılan ilim, tasavvuf insanıdır"

 Prof. Dr. Mehmet Fadıl Geylani

Abdulkadir Geylani'yi tanıyabilmek için eserlerinin okunması gerektiğine dikkat çeken Geylani, "Geylani Hazretleri hakkında yazılan 85'ten fazla eser bulunuyor. Arapça, Türkçe ve diğer diller hariç, bazı rivayetlerde dünyada hakkında en fazla eser yazılan ilim, tasavvuf insanıdır. Yatığımız araştırmalar kapsamında Geylani Hazretlerinin 13 ilimden ders verdiğini kaynaklarda tespit ettik. Sadece şeri ilimler, tefsir, Kur'an, hadis, fıkıh edebiyat, tarih derslerinin yanında Fenni ilimler olan tıp ve jeoloji dersleri de vermiştir. Geylani Hazretlerinin külliyesi o zamanlar Bağdat ve İslam dünyasında en meşhur külliyeler arasına girdi." şeklinde konuştu.

"Medrese duvarlarına 'Benim kapım herkese açıktır' yazılarını yazdı"

'Benim kapım her kese açıktır' düsturuyla gayrimüslimlerin dahi kendisinden ilim aldıklarını ifade eden Geylani, "Medrese duvarlarına 'benim kapım herkese açıktır' yazılarını yazdı. Ders için kimsenin dinini değiştirme zorunluluğu yok, ders karşılığında herhangi bir ücret te yok. En mühim nokta öncelik Müslüman, gayrimüslim, yetimler ve fakirlere verdi. Oraya gelen gayrimüslimlerin yüzde 80'i Müslüman oldu. Talebelere ders verirken hem Müslüman hem de gayrimüslimlere evladım derdi. Böylesi bir hitabı diğer külliyelerde görmeyen talebeler, Geylani Hazretlerini kendilerine yakın buldular. Bugünki gençlere benim tavsiyem Geylani Hazretlerinin tefsiri Türkçe'ye çevrildi ve içinde 13 ilim var, gençler onu okusunlar." önerisinde bulundu.

"Abdulkadir Geylani Hazretlerinin oğullarına vasiyeti de ilim öğrenmek olmuştur"

30 yıllık uzun bir araştırmanın ardından Abdulkadir Geylani'nin hayatını kaleme aldığını ifade eden Geylani, "Kitabın ismi NEHRU'L-KADİRİYYE, bazı ulemalar buna itiraz ettiler. Yani deniz daha büyüktür dediler, doğrudur dedim. Fakat nehir suyu ile namaz kılıyoruz, temizleniyoruz, içiyoruz, insanlar, hayvanlar nehirden hayat buluyorlar. Geylani Hazretlerinin bütün hayatı orada, evlatları kim, tarih boyunca ne yapmış ne ile uğraşmış, alimlere, reislere, paşalara, vasiyeti nedir? Hepsini bu kitapta bulabilirsiniz. Arapça olan eser Türkçe'ye çevrildi. Geylani Hazretleri sadece bir tasavvuf bir din alimi değil, 13 ilim dalının alimidir. Hayatı boyunca ilimle uğraşmış ve güzel ahlakıyla insanlara örnek olmuş Allah da onu bütün evliyaların sultanı yapmıştır.  Abdulkadir Geylani Hazretlerinin oğullarına vasiyeti de ilim öğrenmek olmuştur. Onlar da saltanat sahibi, vezir, bakan, siyasetçi olmalarını istememiştir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir