• DOLAR 35.348
  • EURO 36.598
  • ALTIN 3011.22
  • ...
GAP-TEYAP'tan çiftçilere eğitim toplantısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN-GAP-TEYAP tarafından, Çiftçi Örgütleri Açısından Hibe Desteklerinin Önemi ve Dicle Kalkınma Ajansı konulu Toplantı düzenlendi.

Dicle Kalkınma Ajansı Batman Yatırım Destek Ofisinde düzenlenen toplantıya 12 Teknik eleman, 12 çiftçi örgütü temsilcisi, 3 çiftçi olmak üzere toplam 27 kişi ile yapılan toplantıda GAP TEYAP Batman-Siirt Ofisi'nden Hatice Demir Kaya, Batman Tarım İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütleme Şubesinden Murat Akkuş ve Dicle Kalkınma Ajansından da İbrahim Erin katılımcıları bilgilendirdi.

Tarım Ekonomisi Uzmanı Hatice Demir Kaya, toplantının amacının Batman'da bulunan 49 çiftçi örgütünü bu toplantı sayesinde buluşturmak, çiftçi örgütlerinin yaşadıkları sorunları birlikte ele almak ve İl kapsamında hibe ve proje desteğini sunan kurumlar hakkında bilgi vermek olduğunu söyledi.

Yapılan konuşmalarda, Dicle Kalkınma Ajansının Hibe Çağrı döneminde olmasından dolayı; Ajansın destek programları hakkında çiftçi örgütlerini bilgilendirmek ve çiftçi örgütlerinin bu konudaki görüş ve önerilerini almak olduğu kaydedildi.
Çiftçi tanımının doğru yapılması ve bir meslek olarak algılanması gerektiğine vurgu yapılırken, çiftçi örgütleri ise; çiftçiler için; çiftçiler tarafından kurulan örgütler olduğu; gönüllüğü esas aldığı; hem demokratik örgütlenmeler açısında model oldukları; önemli girişim modelleri olmalarından kaynaklı gelişmekte olan ülkelerde her geçen gün öneminin arttığı, konusuna vurgu yapıldı.

Yapılan açıklamada, "Toplantı konusuyla bağlantılı olarak; çiftçi örgütlerinin hibe, teşvik ve desteklemeler konusundaki mevcut durumu dile getirildi. Batman koşullarında hibe veren kurumların adları belirtildikten sonra; ildeki çiftçi örgütlerinin isimleri okundu. Toplamda il genelinde 49 tane çiftçi örgütü olsa da bunun 37 tanesini Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri olduğu; kooperatiflerin çok azının faaliyetlerinde başarılı olduğu; çoğunluğunun tasfiye ve kapanma aşamasında olduğu; bu durumun nedenleri ile birlikte iyi irdelenmesi gerektiği konusu belirtildi.

DİKA'nın Teknik Destek programları kapsamında birlik ve kooperatiflerin ajansa başvuru yapabilmeleri için kurumların kendi genel kurullarında bu durumu karara bağlamaları şartında kimi esnekliklerin sağlanması gerektiği ifade edilirken, Çiftçi örgütlerinin Proje başvuruları yapabilmeleri için ilgili kurumları iyi takip etmesi gerektiğine dikkat çekildi.
DİKA Dicle(TRC3) bölgesinde faaliyet yürüttüğü ve ajansın bu dönemde 3 tane destek programı bulunduğu aktarıldı. Birinci olarak; Mali destek programı(MDP),İkinci olarak; Doğrudan faaliyet destek programı(DFD),üçüncü olarak ise; Teknik destek programı olduğunun altı çizildi"
(Mehmet Mikyas-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir