• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Siyonist rejimi eleştiren her türlü ses, "antisemitizm" yaygarasıyla susturuluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslam Ülkeleri Akademisyenler ve Yazarlar Birliği (AYBİR) tarafından “Antisemitizm Suçlamasının Araçsallığı ve Batı'daki Akademik Özgürlüğe Etkisi” başlıklı rapor yayınlandı.

Raporda, 7 Ekim’den itibaren Siyonist işgal rejiminin ablukası altında ve işgal ettiği Filistin topraklarında gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerine karşı Batı ülkelerinde akademisyen, öğrenci ve entelektüellerin tepkileri ve bu tepkilere karşı yapılan baskılar ele alındı.

Rapora göre, Batı ülkelerinin entelektüellerinde ve akademisyenlerinde antisemitizm suçlaması ile karşılaşma endişesinin, “israil sorunu ile ilgili bilgi üretme ve düşünceyi ifade etmede otosansüre kapı aralayan bir faktör” haline geldi.

Batı ülkelerindeki üniversitelerin antisemitizme karşı yeterli ve etkin önlemler almadıkları gerekçesiyle sürekli olarak yargısal süreçlerle karşı karşıya kaldıkları vurgulanan raporda, bu üniversitelerin Yahudi öğrenciler ve mezunlar tarafından tazminat talepleri ile dava edildikleri belirtildi.

Raporda, Batı ülkelerindeki üniversitelerin, yargısal süreçlerin yanı sıra finansal desteği kaybetmeleri konusunda da baskı altında tutuldukları, böylelikle de antisemitizmin, “Siyonist rejim politikalarının eleştirilmesini engelleyici bir aparat haline dönüştüğü” vurgulandı.

- Filistin'e destek verenler, çeşitli yaptırımlara maruz kalıyor

Bu süreçte akademisyenlerin de işten kovulma ve kovuşturma süreçleri ile karşıya kaldıklarına dikkati çekilen raporda, İngiltere’de Filistin’i destekleyen gösterilere katılan öğrencilere yönelik soruşturmalar açılırken, Siyonist rejimi eleştiren akademisyenlerin de hedef tahtasına konularak konuşma ve programlarının iptal edildiği aktarıldı.

ABD’nin birçok üniversitesinde de Siyonist rejimin Filistinlilere karşı işlediği hak ihlallerinin protesto edilmesinin sınırlandırıldığı ve Filistin yanlısı aktivizmin akademik düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmediği ifade edildi.

Raporda, “Dünyanın her tarafındaki akademisyenlere destek bildirileri yayımlayan, imza kampanyaları düzenleyen, gazeteci ve akademisyenlerin isimlerini, posterlerini üniversite binalarına asan Fransız akademisi ve medyasının, Gazze’de öldürülen yüzlerce öğrenci, akademisyen ve gazeteci için sesini yükseltmediği” kaydedildi.

Fransa Yüksek Eğitim Bakanlığının Filistin’e destek bildirisi yayımlayan üniversiteler ve öğrenci konseylerinin cezalandırılması gerektiğiyle ilgili kararı da hatırlatıldı.

Alman akademi dünyasının 7 Ekim’den sonra da Siyonist rejimin en büyük destekçilerinden biri olmaya devam ettiği vurgulanan raporda, “Almanya’nın Filistinli yazarların kitap fuarı etkinliklerinin iptal edildiği ve devlet tarafından israil'i eleştirenlerin deport edileceği tehdidinin normalleştiği bir ortama doğru gitmesi, entelektüeller üzerindeki sürekli baskıyı açıkça göstermektedir.” ifadelerine yer verildi.

Raporun sonuç kısmında, şu önerilere yer verildi:

“Başta Gazze İslam Üniversitesi olmak üzere israil saldırıları nedeniyle işsiz kalan akademisyenlerin Türkiye, Malezya, Suudi Arabistan gibi ülkelerde araştırma yapmaları ve çalışmaları için girişimlerde bulunulmalıdır.

israil karşıtı fikir açıkladığı için işinden kovulan akademisyenlerle çatışma bölgelerindeki akademisyenlere finans ve araştırma desteğinin sağlanması, üniversite ve araştırma merkezlerinde geçici veya sürekli istihdam edilmeleri, en azından bir kısmına rahat hareket etme cesareti verebilecektir.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir