• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
ABD ile Guyana arasında ortak askeri tatbikat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Guyana'daki Amerikan büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, "ABD Güney Komutanlığı, Guyana Savunma Kuvvetleri ile işbirliği içinde, 7 Aralık'ta Guyana'da uçuş operasyonları yürütecek" denildi ve uçuşların, Guyana ile güvenlik ortaklığını güçlendirmeye yönelik "rutin angajmanın" bir parçası olduğu belirtildi. 

Beyaz Saray ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby, "Guyana'nın egemenliğine olan sarsılmaz desteğimizin kesinlikle arkasındayız" açıklamasını yaptı.

Bir asırdan fazla bir süredir Guyana tarafından kontrol edilen, ancak Venezuela'nın da hak iddia ettiği ve devralma niyetini dile getirdiği zengin petrol yatakları bulunan Essequibo Bölgesi üzerindeki gerilim arttı.

Guyana topraklarının yaklaşık üçte ikisini oluşturan Essequibo üzerinde uzun süredir devam eden anlaşmazlık, ExxonMobil'in 2015 yılında bölgede petrol keşfetmesinden bu yana yoğunlaştı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Essequibo'nun durumu hakkında pazar günü yapılan referandumda büyük bir destek aldı.

Bölge sınırlarının nerede olması gerektiği konusunda açılan dava Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) dava sürüyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir