• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Molla Şimşek: Yaşlılara, anne ve babalara hürmetsizlik helak olma sebebidir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünyevileşme hastalığı sebebiyle yaşlılara, hastalara ve özellikle yaşlanan anne ve babalara karşı hürmetin, onlara sahip çıkmanın günümüzde azaldığına şahit olduklarını belirten Şimşek, "Onların yalnızlığa terk edildiklerini, sahip çıkılmadıklarını görüyoruz. Hal ve hatırlarının sorulmadığını görüyoruz." dedi.

Bir hadisi şerifte "Yaşlıların, anne ve babaların bolluk ve bereket vesilesi olduğunu" anımsatan Şimşek, "Bereket büyüklerinizin yanındadır' diye buyuruyor Peygamber Efendimiz Aleyhi Selatu Vesselam. Peygamber Efendimiz yine 'Saçı sakalı ağarmış yaşlı Müslümana saygı gösterip ikram etmek Allah’a saygıdandır' diye buyurmaktadır. Hep bir gelecek kaygısıyla bu tür şeyler yapıyoruz ama aslında yaşlılarımız bizim için gelecek teminatı ve yatırımıdır." diye konuştu.

"Yaşlılara hürmet geleceğe en büyük yatırımdır"

Yaşlılara sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Şimşek, "Peygamberimiz, 'Bir genç, ihtiyar bir kimseye yaşından dolayı hürmet ederse, Allah da ona yaşlılığında kendisine hürmet edecek birisini hazırlar' buyurmaktadır. Dolayısıyla yaşlılarımıza yaptığımız hizmet, onlara sahip çıkma, onlara göstereceğimiz hürmet gelecekte bizim için en büyük yatırım olacaktır.

"Yaşlılarımız musibetlere karşı bir kalkandır"

Yaşlıların bela ve musibet için kalkan ve paratoner görevini gördüğüne dikkat çeken Şimşek, şöyle devam etti:

"Bu konuya dikkat çeken Peygamberimiz, 'Eğer süt emen çocuklar, beli bükük yaşlılar, otlayan hayvanlar olmasaydı, üzerinize azap sel gibi inerdi' buyurmaktadır. Dolayısıyla yaşlıların kalplerini incitmemek, onlara sahip çıkmak, onları sevindirmek bütün bela ve musibetlerin karşısında bizim için bir kalkan görevi görecektir."

"Bir evladın, yaşlı anne babasını sahipsiz bırakması büyük bir vefasızlıktır"

Yaşlılara, anne ve babalara hürmetsizliğin helak olma ve veyl sebebi olduğunun altını çizen Şimşek, "Bir evladın, yaşlı anne babasını kimsesiz ve sahipsiz bırakması ise büyük bir vefasızlıktır. Nitekim Allah Resûlü, yanında annesi ile babasından biri yahut her ikisi ihtiyarlayıp da onların hoşnutluğunu kazanamadığı için cennete giremeyen kişi hakkında 'Burnu yerde sürtünsün' buyurarak böyle bir kimsenin nasipsizliğine işaret etmiştir." ifadelerini kullandı.

"Yaşlandığımız zaman sahipsiz kalmak istemiyorsak anne ve babamıza gereken hürmeti gösterelim"

Konuşmasının devamında Şimşek, şu tavsiyelerde bulundu: "Peygamberimiz bir diğer hadisi şerifinde de 'Küçüklerine şefkat göstermeyen, büyüklerine değer ve saygı göstermeyen bizden değildir' buyuruyor. Dolayısıyla hayatımızın bolluk ve bereket içinde geçmesini istiyorsak, bela ve musibetler karşısında korunmak istiyorsak, yaşlandığımız zaman sahipsiz, kimsesiz kalmak istemiyorsak anne ve babalarımız başta olmak üzere yaşlılarımıza gereken hürmeti göstermekle mükellefiz." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir