• DOLAR 32.389
  • EURO 34.793
  • ALTIN 2411.909
  • ...
Avustralya'da tartışmalara neden olan sığınmacı tasarısı kanunlaştı.
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Temsilciler Meclisi dün geç saatlerde toplum güvenliğinin tesisi için hazırlanan tasarıyı 59'a karşı 68 oyla onayladı. Oylama, Senato'nun aynı tasarıyı kabulünden bir gün sonra geldi.

Göçmenlik, Vatandaşlık ve Kültür Bakanı Andrew Giles, onayla birlikte şiddet veya cinsel suçlardan sabıka kaydı olan sığınmacıların toplum için risk teşkil etmeleri nedeniyle üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılması için mahkemeye başvurabileceğini söyledi.

Ancak kamu açısından risk oluşturma potansiyeli taşıyan "tehlikeli" sığınmacıların gözetim merkezlerine yeniden gönderilmesine mahkeme karar verecek.

Giles, taslak yasalaşmadan önce, "Önleyici gözaltı rejimi, mahkemenin suçluların en kötüsünün gözaltına alınmasına izin verecek." dedi.

Bakan Giles, geçen aydan itibaren serbest bırakılan ve çeşitli nedenlerle sınır dışı edilemeyen 148 göçmenden kaçının gözaltına alınabileceğini söylemedi.

Federal yasalar daha önce sadece Avustralya hükümeti tarafından terör suçu olarak kabul edilmiş suçlardan hüküm giymiş olanların önleyici gözaltı rejimine tabii tutulmasına olanak sağlıyordu.

- Avustralya vatandaşı olmayanlar için "daha katı bir adalet sistemi"

Uluslararası Af Örgütü'nün mülteci hakları danışmanı Graham Thom, hükümetin söz konusu mevzuatı uygun parlamento incelemesi olmadan aceleyle geçirmesinden endişe duyduğunu söyleyerek, "Toplum güvenliğiyle kişisel özgürlükleri dengelerken hassas davranmak gerekiyor." dedi.

Yeşiller Partisi Lideri Adam Bandt, yasaların Avustralya vatandaşı olmayanlar için "daha katı bir adalet sistemi" yarattığını belirterek, "Bazı göçmenler suçlar işledi ancak birçoğu işlemedi." şeklinde konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir