İngiltere'de yeni Ruanda Planı anlaşmazlığı istifa getirdi
İngiltere'nin Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Robert Jenrick, hükûmetin dün detaylarını açıkladığı Ruanda'nın Güvenliği Yasa Tasarısı (Yeni Ruanda Planı) konusunda anlaşmazlık yaşadıklarını belirterek görevinden istifa etti.
İngiltere'nin Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Jenrick, Yüksek Mahkeme'nin yasalara uygun bulmadığı için revize edilen yeni Ruanda Planı'nın İçişleri Bakanı James Cleverly tarafından açıklanmasının ardından istifa ettiğini açıkladı.
Jenrick, "Hükûmetin göç politikasının yönü konusunda bu kadar güçlü anlaşmazlıklarım varken pozisyonuma devam edemem." dedi.
Jenrick, dün İçişleri Bakanı Cleverly tarafından detayları paylaşılan yeni Ruanda Planı'nın başarılı olma şansı bulunmadığını belirterek "Önerilen türdeki bir yasa tasarısı, umudun deneyime karşı kazandığı bir zaferdir." açıklamasını yaptı.
Yeni planda düzensiz göçmenleri Ruanda'ya göndermekle oluşacak caydırıcılığı etkileyebilecek riskler bulunduğunu belirten Jenrick, "Uygulandığı takdirde yasal göçte yaşanacak en büyük düşüşü yaşatacak 5 adımlı planımı büyük oranda desteklemenizden memnuniyet duyuyorum. Ancak göç konusunda İngiliz halkına söz verip tutmayan bir diğer siyasetçi olmayı da reddediyorum." ifadelerini kullandı.
Jenrick, Ruanda Planı'nın sonuçlarının, hükûmet açısından ciddi olduğunu vurguladı.
İngiliz hükûmeti, Nisan 2022'de hazırlanan "Ruanda Planı" kapsamında, düzensiz göçmenleri ve ülkeye yasa dışı yollarla girip sığınma talebinde bulunanları, Ruanda'ya gönderme hedefini açıklamıştı.
Karar, Yargıtay ve Yüksek Mahkemece yasaya uygun bulunmuştu.
kararın ardından Haziran 2022'de Ruanda'ya 7 kişiyi taşıyan ilk uçuş ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararıyla durdurulmuştu.
Bunun üzerine, İçişleri Bakanlığı, Yüksek Mahkeme'de yeni bir dava açmış, mahkeme de 19 Aralık 2022’de Ruanda uçuşunun yasal olduğuna karar vermişti.
insan hakları savunucularının bu mahkemede açtığı dava sonucu 29 Haziran'da Ruanda planının yasalara uygun olmadığına karar verilmişti.
Hükûmet ise Temyiz Mahkemesinin kararını Yüksek MahkemeYE taşımış, Yüksek Mahkeme de 15 Kasım'daki kararında Ruanda'ya gönderilecek kişileri bu ülkede kötü muameleye maruz kalma ve kendi ülkelerine gönderilme gibi riskler bulunduğunu belirterek planın yasaya uygun olmadığını açıklamıştı.
Bunun üzerine Ruanda'yla 5 Aralık'ta yeni bir anlaşma imzalanmıştı. Bu anlaşmaya göre İngiltere'nin Ruanda'ya gönderdiği düzensiz göçmenler, İngiltere dışında başka bir üçüncü ülkeye sınır dışı edilemeyecek.
Yasa tasarısıyla Ruanda, düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilebileceği güvenli ülke kabul edilecek. (İLKHA)