• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Erdoğan: Irak`ta Normalleşme Gördüm
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BAĞDAT- Başbakan Erdoğan ve Irak Başbakanı Maliki`nin yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmesinin ardından yapılan ortak basın toplantısında, iki ülke ilişkilerinde gelinen son nokta ve bölgesel sorunlara ilişkin açıklamalar yapıldı. Irak`ta durumun normalleşme yolunda olumlu adımlar atıldığını söyleyen Başbakan Erdoğan, "Irak`a bu gelişimde şartların normalleştiğini gördüm. Bu beni çok mutlu etti. Irak dost ve kardeş bir ülkedir. Irak halkının çektiği acıları yüreğimizde hissettiğimiz gibi ülkede yaşanan olumlu gelişmeleri de takdirle izliyoruz. İnanıyorum ki Irak halkı aydınlık güzel gü nlere sen kısa sürede ulaşacaktır. Biz Irak ile hem aynı coğrafyayı hem de ortak bir kaderi paylaşıyoruz. Irak`ın her köşesi bizim için aynı önemi arz eder" dedi.

Türkiye ve Irak`ın teröre karşı ortak tutum sergilendiklerini belirten Erdoğan, "Bölge ülkelerini etkisi altına alan terör illetine karşı tutumuz ortaktır. Biz sürekli olarak Irak` ın toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığını savunduk. Irak`taki tüm nüfusa eşit mesafede yaklaştık. Görüşmelerde bir dost olarak ülkemizin Irak`a olan desteği konusundaki kararlılığımızı Maliki ile paylaştık. İki kardeş ülke olarak bölgedeki gelişmeleri de değerlendirdik. Gerek Kuzey Afrika ve Ortadoğu`daki gelişmeleri konu ştuk. Değerlendirmelerimiz örtüşüyor. Teröre yönelik ortak mücadelede, güvenlik işbirliğimizi daha da ileri götüreceğiz. Fikirlerimizin örtüşmesi iki ülke hükümetlerini de memnun etmiş tir" dedi.

İki ülkenin ekonomik işbirliğini arttırması ile ilgili konuşan Başbakan Erdoğan, "Ekonomik ilişkilerin daha da ileri taşınması konusunda kararlıyız. 2010`daki 7.5 milyar dolarlık ticaret hacmimizi arttıracağız. Ülkemizin müteahhit firmaların en altyapıdan en üstyapıya kadar rol almaları bunun en güzel örneğidir. Enerjiden gıdaya dayanışmamız devam edecektir" diye konuştu.

Necef ve Erbil`de yapacağı görüşmelere ilişkin bilgi veren Erdoğan, "Yarın Necef`te dini lider Sistani ile görüşeceğim. Sistani halkı sükunete sevk eden büyük bir alimdir. Erbil`de de Bö lgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani ile biraraya geleceğiz. Bu Irak`ta her bölgeye eşit yaklaştığımız gösterir. Yaptığımız her görüşmede, attığımız her adımda mesajımız iş birliği dayanışma ve kardeşlik mesajıdır. Tüm Iraklı kardeşlerimizin birlik ve beraberlik içinde olması bizi mutlu edecektir" şeklinde konuştu.

Türkiye ve Irak`ın terörden muzdarip iki ülke olduğuna değinen Irak Başbakan ı Nuri El Maliki ise, "Türkiye ve Irak terörden oldukça muzdarip iki ülke. PKK ve El Kaide`nin estirdiği terörü görüyoruz. Her iki ülke teröre karşı iş birliği yapmalı ve yapıyor. Radikal terör düşüncesine sahip örgütlere karşı işbirliği yapmalıyız. Türkiye ile Irak arasındaki ilişkiler tek yönlü değil. Ticaret, ekonomi ve sanayi alanında işbirliği yapılıyor. Türk firmalar Irak`ı kalkındırıyor. Başbakan Erdoğan ile görüşmemizde atılan imzaları yürürlüğe nasıl koyarız konuştuk" dedi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika`daki son gelişmeleri de değerlendiren Maliki, "Hem kendi aramızdaki iliş kileri hem de bölgedeki gelişmeleri değerlendirdik. Olayların yaşadığı bölgelerdeki halkların taleplerine hak verdik. Ama o bölgede halkın haklı talepleri onların iç işlerine müdahaleyi gerektirmez. Bu ülkelerin bir an önce istikrara kavuşması çok önemli. Benim ve Erdoğan`ın başkanlığında yüksek düzeyli stratejik ilişkiler kurulu oluşturduk. Bu kurul, iki komşu ülkenin ilişkilerini geliştirecek" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, Maliki ile görüşmesinin ardından Irak Meclisi`ne geçti

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir