• DOLAR 32.294
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2409.479
  • ...
Tarihte bugün: 6 Aralık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1727: Osmanlı’da ilk matbaa İbrahim Müteferrika tarafından kuruldu. Müteferrika, İstanbul’da bir basımevi kurmak isteyen Sait Efendi ile tanıştıktan sonra matbaa kurmak için çalışmalara başladı. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa onların düşüncelerini destekledi. Matbaanın açılmasına, ancak dini olmayan eserler basmak şartı ile izin verildi ve Şeyhülislâm Abdullah Efendi’den dinle ilgili olmayan eserlerin basılabileceği yönünde bir fetva alındı. Matbaanın ilk basılan kitabı Vankulu Lügatı oldu. Ardından tarih ve coğrafyayla ilgili ve sözlük olan 16 eser daha yayımladı. Bastığı toplam eser sayısı 17’yi, cilt sayısı ise 22’yi buldu. (Osmanlı’da ilk matbaa kuruldu)

1877: Thomas Edison fonografi kullanarak ilk kez insan sesini kaydetti. (İlk kez insan sesi kaydedildi)

1971: Hindistan, Pakistan’dan bağımsızlığını ilan eden Bangladeş Demokratik Cumhuriyeti’ni tanıdığını açıkladı; Pakistan, Hindistan’la bütün diplomatik ilişkilerini kesti. Bağımsızlık ile beraber iki ayrı devlet haline gelen Hindistan ve Pakistan, toprak anlaşmazlığının yanı sıra bölgede nüfuz sahibi olma noktasında da çekişme halinde idiler. (Hindistan, Bangladeş Demokratik Cumhuriyeti’ni tanıdığını açıkladı)

1981: Kılık kıyafet yönetmeliği resmi gazetede yayımlandı. Okullarda başörtü ve sakal yasaklandı. (Okullarda başörtü ve sakal yasaklandı)

1983: 12 Eylül Cuntası tarafından kurulup 3 yıldır görev yapan Milli Güvenlik Konseyi, Cumhurbaşkanlığı Konseyi’ne dönüştü. MGK, çıkardığı son yasayla kendi dönemlerini kötüleyen ya da küçük düşüren her türlü yazılı ve sözlü beyanı yasakladı. (Milli Güvenlik Konseyi, Cumhurbaşkanlığı Konseyi’ne dönüştü)

2013: Güney Afrika’da ırkçı beyaz rejime karşı yürüttüğü mücadele nedeniyle ömrünün 27 yılını demir parmaklıklar ardında geçiren, Eski Devlet Başkanı Nelson Mandela, 95 yaşında hayata veda etti. (Nelson Mandela, 95 yaşında hayata veda etti)

2014: Mısır darbecilerinin İslam’a ve Müslümanlara olan kini bu kez âlimlere yöneldi. Cunta güdümündeki gayrimeşru Mısır Mahkemesi, Dünya Müslüman Âlimleri Birliği Başkanı Yusuf El-Kardavi’nin yakalanması için İnterpol’den kırmızı bülten çıkarttırdı. (Yusuf El-Kardavi hakkında kırmızı bülten )

2015: Yemen’in liman kenti Aden Valisi Cafer Muhmamed Saad’ın konvoyuna bombalı araçla saldırı oldu. Aden Valisi, beş korumasıyla birlikte öldürüldü. (Aden Valisi öldürüldü)

Bu haberler de ilginizi çekebilir