• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Tarihte bugün: 3 Aralık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1934: Bazı kisvelerin giyilmeyeceğine dair kanun kabul edildi. Bu kanunla; İslam dini alameti haline gelen sarık, cübbe ve takke gibi bazı kıyafetlerin giyilmesi yasaklandı. Müslüman Anadolu Halklarını, hıristiyan Avrupa toplumuna benzetme projesinin son halkalarından biri olan kılık-kıyafet kanunu, dünyada eşine rastlanmayan bir adımdı. Fakat bir süredir şiddet ve baskı ile bu zoraki asimilasyona tâbi tutulan Müslüman halk, sindirilmişti ve artık hiçbir itirazda bulunacak mecali kalmamıştı. (Sarık, cübbe ve takke gibi bazı kıyafetlerin giyilmesi yasaklandı) 

1944: Yunanistan’da komünistler ve kralcılar arasında Yunan İç Savaşı başladı. Yunanistan’ı siyasi istikrarsızlık içine iten, temelde sağ-sol mücadelesi olan ve 1948’de sona eren Yunanistan İç Savaşı’nın etkileri 1955’e kadar hissedilmiştir. (Yunan İç Savaşı başladı)

1967: Dünya’da İlk kalp nakli ameliyatı, Güney Afrikalı kalp cerrahı Doktor Christiaan Barnard (Kristiyan Barnard) tarafından Cape Town’da gerçekleştirildi; hasta 18 gün yaşayabildi. (Dünya’da İlk kalp nakli ameliyatı)

1971: Pakistan-Hindistan Savaşı başladı. Bu iki Güney Asya ülkesi birbirlerine karşı tam dört kez savaşmış; sayısız kez sınır çatışması yaşamışlardır. 1971 Hindistan-Pakistan Savaşı hariç, direkt ya da dolaylı yoldan Hindistan ve Pakistan arasında gerçekleşen bütün savaş ve çatışmaların ana kaynağı Keşmir Sorunu olmuştur. İki ülke arasında ilişkiler halen savaş ekseninde sürmektedir. (Pakistan-Hindistan Savaşı başladı)

 

1984: Büyük tartışmalara yol açan ve günlerce kamuoyunu meşgul eden Boğaziçi Köprüsü’nün satışı gerçekleşti. Köprü’nün 10 milyar liralık hisse senetleri bir saatte bitti. Turgut Özal liderliğindeki Anavatan Partisi iktidarının liberal ekonomiye geçiş projesinin ilk adımı olan özelleştirme politikası, büyük bir hızla başlatılmış ve iki binli yıllara gelindiğinde Türkiye’de tam liberal bir ekonomik yapı oluşmuştu. (Boğaziçi Köprüsü’nün satışı gerçekleşti)

1984: Hindistan’da Bhopal’de , Amerikan Union Carbide (Yuniyın Karbayd) firmasının kurduğu böcek ilacı üreten fabrikadan 40 ton metil isosi yanat gazının sızması, 18 bin kişinin ölümüne 150 bin kişinin zehirlenmesine neden oldu. Çevresel etkileri Çernobil faciasından bile korkunç olan ve “Bhopal Faciası” adı verilen bu olay sonrasında, Bhopal eyaleti doğal afet bölgesi ilan edildi. Faciadan 20 yıl sonra Greenpeace’in 2004 yılında bölgede yaptığı ölçümlerde, toprakta normalin 6 milyon katı toksit madde bulundu. (Hindistan’da Bhopal’de facia; 18 bin ölü)

1988: YÖK Genel Kurulu, disiplin yönetmeliğinde yaptığı değişiklik ile ‘dini inançlar nedeniyle saçların ve boynun kapatılmasını’ serbest bıraktı. Bu değişiklik çok kısa bir süre üniversitelerde bir rahatlama meydana getirmişse de Anayasa Mahkemesi’nin bu değişikliği Anayasa’ya aykırı bulması sonucu özgürlük yolunda atılmış bu küçük adım sonuçsuz bırakılmıştı. (YÖK Genel Kurulu disiplin yönetmeliğinde değişiklik)

1989: Malta’da bir araya gelen ABD başkanı George Bush ve Sovyetler Birliği Devlet Başkanı ve Komünist Parti Genel Sekreteri Mihail Gorbaçov, soğuk savaşın bittiğini resmen ilan ettiler. Danışıklı dövüş olan bu soğuk savaş taktiği, onaylılarca kapitalist ABD ile komünist Rusya arasında parsellenen dünya sömürü dengesini muhafaza etmeye yaramıştı. (Soğuk savaş bitti)

1992: İslam Ülkeleri Konferansı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndan Bosna Hersek’e askeri operasyon yapmasını istedi. Birleşmiş Milletler ve Batı güdümündeki uluslararası güçler Bosna’daki soykırıma hemen müdahale etmeyecek, Sırpların katliamlarla dolu projesini tamamlanmasını bekleyeceklerdi. (İslam ülkeleri konferansı’ndan

Bosna hersek çağrısı)

1996: Ankara DGM Başsavcılığı, Ankara Kocatepe Camii’nde Bediüzzaman Said-i Nursi için düzenlenen mevlitte, Atatürk aleyhinde açıklamalarda bulundukları için tutuklanan 121 Aczmendi hakkında, “laik düzeni yıkmak için terör örgütü kurmak” suçlamasıyla dava açacağını açıkladı. Laik düzen denilen ve tümüyle baskıcı statükoyu temsil eden yapıya karşı her muhalefet, anında terörist diye damgalanıyor; baskı rejimi, kimi şahıs ve kurumların diktatörlüğüne dönüştürülmeye çalışılıyordu. (“Laik düzeni yıkmak için terör örgütü kurmak”)

2002: BM silah denetçileri ilk kez, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in saraylarından birine önceden haber vermeksizin girdiler. Denetçilerin yaptığı incelemeler sonucunda Irak’ta kitle imha silahlarına rastlanmadığı rapor edilmesine rağmen ABD, silahları bahane edip Irak’ı işgal edecekti. (Irak’ta kitle imha silahları iddiası)

2012: Afganistan polisi ve ülkedeki işgalci NATO güçlerince yürütülen baskınlarda 22 Taliban üyesi daha katledildi. Son dönemlerde Taliban’ın direnişi karşısında büyük bir çıkmaza giren işgalciler, Afgan güçlerinin de desteğiyle Taliban’a yönelik baskınlarını arttırmıştı. (22 Taliban üyesi daha şehid edildi)

2013: Hüda Par’ın Diyarbakır’da düzenlediği Parti Tanıtım Semineri’ne gelen parti üye ve gönüllüleri, polis olduğunu iddia eden kimliği belirsiz kişilerce görüntülenmeye çalışıldı ve yasadışı dinlemeye maruz kaldı. Panelvan bir aracın içerisinde kamera, ses mikseri ve bilgisayarlarla kayıt yapan şüpheli şahıslar, polis olduklarını iddia etmelerine rağmen herhangi kimlik gösteremedi. Görev kâğıtları olmayan şahıslar olay yerine gelen polislerin yardımıyla bölgeden uzaklaştı. (Hüda Par’ın Parti Tanıtım Semineri yasadışı dinlendi)

2014: Mısır Cuntası, 16 polisin öldürülmesi olayını bahane göstererek 188 darbe karşıtına idam cezası verdi. (188 darbe karşıtına idam cezası)

2014: Başbakan Ahmet Davutoğlu, PKK’liler tarafından kurban eti dağıtırken vahşi bir şekilde katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarının katillerinin yakalandığını açıkladı. (‘’Yasin Börü ve arkadaşlarının katilleri yakalandı’’)

Bu haberler de ilginizi çekebilir