• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
İstanbul'un ilçe ve semt isimleri nereden geliyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BEBEK

İstanbul'un en popüler semtlerinden biri olan Bebek, Fatih Sultan Mehmet zamanında buranın muhafazası “Bebek” lakaplı bir bölükbaşına veriliyor. Böylelikle Bebek ilçesi bir köşkü ve hasbahçesi olan bölükbaşı lakabıyla günümüze kadar anılmaya başlamış.

GALATA

Bizans zamanında bu ilçede çok fazla süthane olduğu için burası süt kelimesiyle anılıyordu. Başka vbir rivayete göre ise, İtalyancada denize inen yol anlamındaki “Galata” kelimesinden direkt olarak alındığı ifade ediliyor. 

PENDİK

Anadolu yakasında yer alan Pendik ilçesinin ismi Bizans döneminde her tarafı surlarla çevrili anlamındaki “pantecion (pantiki)” kelimesinden gelir. Şu an kullanılan isim ise “duvar” anlamına gelir ve İstanbul’u doğu tarafından gelebilecek olası bir saldırıdan kurtarabilmek için kullandığı bilinir.

AKARETLER

Sultan Abdülaziz zamanında burada bir vakıf kurmak istemiş fakat bu kurulması düşünülen vakıf II.Abdülhamit döneminde kurulmuş. Vakıf Azizeye Camii’nin giderlerini karşılamak için oluşturulmuş. Böylelikle vakfın adı Akaretler olarak anılmaya başlanmış.

KADIKÖY

Anadolu yakasının en eğlenceli yerlerinden biri olan Kadıköy rivayete göre, 8.yüzyılda Megara’lı göçmenler tarafından “Khalkedon” adıyla kuruldu. Fatih Sultan Mehmet buranın fethinde bakımsız bir köy olduğunu düşünerek bu ilçenin bakımını üstlenmesi için bir kadı tayin etti. Bundan sonra ilçenin ismi “Kadıköy” olarak anılmaya başladı.

BEYKOZ

Antik çağda “Amykos” olarak adlandırılan ilçe, Yıldırım Beyazıt tarafından fethedildiğinde “Amikos” olarak bilinen ilçe Beykoz olarak değiştiriliyor. İlçe ilk defa Bizanslılar tarafından Beykos ismi ile anılmış. “Kos” Farsçada köy anlamına gelir ve ilçede zengin kişilerin oturmasından dolayı da Beykoz şeklinde isimlendirilmiş olabilir.

BEŞİKTAŞ

Rivayete göre; Hz.İsa’nın beşiği Kudüs’ten getirilerek Rahip Yuşka tarafından burada yaptırılan kiliseye konur. Bu sebeple önceden ilçe, taş beşik anlamına gelen “Kone Petro” kelimesiyle adlandırılır. Daha sonra kiliseye Rumlar arasında “Taş Beşik” denmiş ve söylenenlere göre rahip ölünce beşik Ayasofya’ya götürülmüş. İşte ilçenin ismi ufak bir değişikliğe uğrayarak bugüne gelmiş.

BAKIRKÖY

Bizanslılar zamanında adını alan ilçeye, Bizanslar tarafından “Makri Hori” deniyordu. 14. yüzyılda ilçeyi Osmanlıların fethetmesiyle ismi “Makriköy” olarak değiştirildi. 1925’te ise yabancı kökenli kelimelerin değiştirilmesi sırasında bugünkü adını aldı.

OKMEYDANI

Savaş zamanında orayı fethetmeye giden ordu, kuşatmanın bir kısmını burada kurulan bir karargâhta geçirmiş. Bu olaydan sonra da o meydanın adı “ok atılan yer” anlamına gelen Okmeydanı adını almış.

Bu haberler de ilginizi çekebilir