HÜDA PAR Milletvekili Dinç, öğrenci affında düzenlemeye gidilmesi çağrısında bulundu
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, başta okullarından ilişiği kesilen tıp ve diş hekimliği öğrencileri olmak üzere binlerce kişinin, geçen yılki öğrenci affından yararlanamadığına dikkat çekerek söz konusu yasanın bunları da kapsayacak şekilde düzenlenmesi çağrısında bulundu.
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Bingöl şehrinin sorunları, slikozis hastalarının yaşadığı mağduriyet ve öğrenci affı bekleyen binlerce üniversiteliye dikkat çekti.
Konuşmasının başında Gazze'deki duruma değinen Dinç, dünyanın gözleri önünde kadın ve çocuk demeden binlerce sivilin bombalanmak suretiyle katledildiğini belirtti.
Gazzeli çocukların kulakları sağır eden feryatlarına rağmen vicdanını ve ruhunu işgalci rejime satan ülkelerin herhangi bir adım atmadığını belirten Dinç, "Barışın önündeki tek engel ise bildiğiniz üzere siyonist işgalci şebekedir. Dileğimiz en kısa sürede o topraklarda barışın egemen olması, siyonizmin tüm kalıntıları ile silinmesi, işgalci rejimin yok olmasıdır." dedi.
Bingöl'ün sorunları
Dinç, konuşmasının devamında Bingöl'de gerçekleştirdiği ziyaretler esnasında halkın ilettiği sorunlara dikkat çekti.
Bu sorunların başında sağlık hizmeti olduğunu ifade eden Dinç, şehirde bir araştırma hastanesi olmadığı için Bingöl halkının çevre illere gitmek zorunda kaldığını belirtti.
Dinç, halkın talebinin Bingöl’de yapımına başlanan 550 yataklı hastanenin araştırma hastanesi olarak planlanmasını ve ona göre dizayn edilmesini talep ettiğini aktardı.
Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü tarafından kentte tıp fakültesinin kurulması için YÖK'e başvuruda bulunulduğunu hatırlatan Dinç, bu başvurunun bir an önce olumlu sonuçlanmasını talep etti
Ulaşım sorunu
Bingöl'deki bir diğer sorunun ulaşım olduğunu ifade eden Dinç, yapımı devam eden özellikle Diyarbakır ve diğer çevre illerle bağlantılı karayollarının bir an önce bitirilmesi gerektiğini kaydetti. Dinç, Bingöl-Diyarbakır duble yol çalışmalarına 2011'da başlanmasına rağmen halen bitirilmediğine dikkat çekerek Adaklı, Yedisu, Yayladere ilçelerinde de yol sorunu olduğu belirtti.
Dinç, Bingöl'ün diğer sorunlarına ilişkin şunları söyledi:
"Yerel yönetimlerin çözmesi gereken sorunlar da tarafımıza iletildi. Şehrin içme suyu ve köprülü kavşaklar ile ilgili yerel yönetim görevlerini yerine getirmelidir. Sadece Bingöl merkezden değil kırsaldan da şikayetler aldık. Şehrin önemli sorunlarından biri de hayvancılık ile uğraşan çiftçilerimizin sorunlarıdır Vatandaşlarımızın önemli gelir kaynaklarından biri olan hayvancılık, sektörel olarak yeteri kadar desteklenmediği için ve girdiler fazlalaştığı için kan kaybetmektedir. Hayvancılığın canlandırılabilmesi için girdileri azaltacak yeni desteklere ihtiyaç vardır."
Slikozis hastaları
Bingöl'deki ziyaretleri kapsamında slikozis hastalarıyla bir araya geldiğini ifade eden Dinç, "Bu kardeşlerimiz 2000’li yıllarda İstanbul’da kot taşlama işleminde çalışırken silikozis hastalığına yakalanmışlar. Kendileri ile görüşmemizde bize 'ölümü bekliyoruz ama bari insanca ölelim' cümleleri son derece sarsıcıydı. O dönemde çalıştıkları işlerde sigortasız çalıştırıldıkları için bugün bir sağlık güvenceleri de yok! Emekli olabilmiş değiller. Hasta bakım masrafları için kendilerine verilen ücret 4 bin 500 liradır. Bu para ile geçinmek bir yana ancak elektrik faturalarını ve bakımları için gerekli olan ilaç paralarını ödeyebiliyorlar." dedi.
Sadece Karlıova ilçesinin Taşlıçay köyünde 100’den fazla Slikozis hastasının bulunduğunu aktaran Dinç, "Bu hastalar Karlıova ilçesinde göğüs hastalıkları hastanesi olmadığı için hastalığın tedavi ve kontrolü için 70 kilometre uzaklıkta olan Bingöl merkeze gitmek durumunda kalıyorlar. Öncelikle Karlıova’ya bir göğüs hastalıkları uzmanı atanmalıdır. Bu hastaların kullandığı cihaz ayda 1000 lira civarında elektrik faturasına neden olmaktadır. Bu ailelerin elektrik faturası devlet tarafından ödenmelidir. Geçimlerini sağlasınlar diye yapılan 4 bin 500 liralık yardımın miktarı insanca yaşamaya yetecek seviyeye çıkarılmalıdır. Çünkü bu insanların da eşleri, aileleri, çocukları var. 4 bin 500 lira ile geçim yapılabilir mi?" diye konuştu.
Öğrenci affı bekleyenler
Öğrenci affı bekleyen binlerce kişinin durumuna dikkat çeken Dinç, şunları kaydetti:
"Üniversite ile ilişiği kesilen gençler Meclis’e sevk edilen torba kanuna, af yasasının da eklenmesini istiyorlar. Bilindiği üzere 2022 yılının temmuzunda yürürlüğe giren ‘en kapsamlı’ öğrenci affı maalesef birçok öğrenciyi kapsamadı. Aftan yararlanamayan binlerce tıp ve diş hekimliği öğrencisi okuldan atıldılar. 2022 yılında bir af çıktığı halde bu öğrenci kardeşlerimiz neden faydalanamadı diyecek olursanız; 2014 yılında hazırlanan kanun değişikliği ders geçme ve kredili sistem merkezli bir değişiklikti. Oysa tıp ve diş hekimliğinde ders geçme değil sınıf geçme yöntemi uygulanmaktadır. Bu öğrenciler alttan ve üstten ders alamıyorlar, yaz okuluna kalamıyorlar. Takdir edersiniz ki ders yoğunlukları da fazla."
Birçok öğrencinin maddi sebeplerden dolayı o dönem, yasanın istediği zaman diliminde okullarını bitiremediğine işaret eden Dinç, "Ülkemizin doktor ihtiyacının yoğun bir şekilde hissedildiği şu günlerde 5 bin civarında tıp ve diş hekimliği öğrencisinin eğitim ile ilişiğinin kesilmesi sorunu çıkarılacak bir af kanunu ile giderilmelidir. Bu af kanundan söz konusu tıp öğrencileri ile birlikte akademik takvim uyuşmadığı için aftan yararlanamayan 35 bin öğrenci de yararlanabilmelidir. Sorunun kalıcı çözümü için 2547 sayılı kanunda bir değişiklik yapılarak tıp ve diş fakültesinde okuyan öğrenciler için azami sürenin yeniden belirlenmesini, mağduriyetleri minimize edecek bir düzenlemenin yapılmasını talep ediyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)