Zorunlu kış lastiği uygulamasından dolayı lastikçilerde son gün yoğunluğu yaşanıyor
Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için yarından itibaren başlayacak olan zorunlu kış lastiği uygulaması nedeniyle oto lastikçilerde yoğunluk oluştu.
Hava sıcaklığının düştüğü ve soğuk havanın kendini hissettirdiği Diyarbakır'da, ticari araç kullanan sürücüler, kış lastiği taktırmak için oto lastikçilerin yolunu tutuyor.
Tüm ticari araçlar için 1 Aralık'tan itibaren başlayıp 1 Nisan'a kadar devam edecek olan kış lastiği uygulaması hakkında hatırlatmalarda bulunan oto lastikçi esnafından Ahmet Ayat, kış lastiğinin araçlardaki önemine dikkat çekti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının düzenlemeleri kapsamında, 1 Aralık-1 Nisan döneminde, tüm ticari araçlar için kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunuyor. Özel otomobiller için ise yasal zorunluluk olmamasına karşın kış lastiğinin kullanılması öneriliyor.
Yarın başlayacak zorunlu kış lastiği uygulamasından dolayı kışlık lastik taktırmak isteyenler sanayilerde yoğunluk oluşturdu.
"Kış lastiğinin yaz lastiği arasındaki farkı kauçuğunun yapısı, lastiğin sırt desenindeki dişlerin farklı olması ve sertleşmemesidir"
Ahmet Ayat
Hava sıcaklığının 7 derecenin altına düşmesiyle lastiklerde sertleşme meydana geldiğini söyleyen Ayat, "Bununla beraber arabanın fren tutmamasına sebep oluyor. Bundan dolayı kış lastiği, hava sıcaklığının 7 derecenin altına düşmesine rağmen sertleşmeyen lastiktir. Karda, buzda, soğuk havalarda ve yağmurda yol hakimiyetini sağlayabilen lastiktir. Kış lastiğinin yaz lastiği arasındaki farkı kauçuğunun yapısı, lastiğin sırt desenindeki dişlerin farklı olması ve sertleşmemesidir." şeklinde konuştu.
"Kış lastiği soğuk ve yağışlı havalarda bile yaz lastiğine göre çok üst seviyede performans gösteriyor"
Türkiye genelinde bütün ticari, yük ve yolcu taşıyan araçlarda kış lastiğinin zorunlu olduğunu hatırlatan Ayat, "Fakat binek türü araçların da kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Kış lastiği uygulaması 1 Aralık'ta başlayıp 1 Nisan'a kadar devam ediyor. Zorunlu kış lastiğini takmayanlar için de cezası vardır. Sanki kış lastiği karda ve buzda geçerlidir. Oysaki kış lastiğinin soğuk ve yağışlı havalarda bile yaz lastiğine göre çok üst seviyede performansı vardır. Havaların soğumasıyla beraber müşterilerimiz muhakkak kış lastiğini, kış bakımlarını, fren ve balata bakımlarını, antifrizlerini ve rot balans ayarı dediğimiz arabanın ön takım ayarlarını yapmalarını tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.
"Hava basıncı arabadan arabaya farklılık gösteriyor"
Araçların lastik hava basıncının önemine de değinen Ayat, son olarak şu şekilde konuştu:
"Hava basıncı arabadan arabaya farklılık gösteriyor. C grubu minibüslerde 65-70 derece, taksilerde makul olan 34 derece ve bazı arabalarının ağırlığı, motor gücü yüksek olmasından dolayı farklı hava basıncını vuruyoruz. Lastik basıncı arabanın yakıtına etki ediyor. Frenin iyi veya kötü tutmasına sebebiyet veriyor ve arabanın seyrini düzgün sağlıyor. Kış lastiklerinin fiyatları, lastiğin büyüklüğü ve küçüklüğüne göre değişiyor. 4 adet kış lastiği 8 bin TL'den başlayıp 20 bin TL'ye kadar gidiyor. 15-20 gündür yoğunluğumuz var. Diğer günlere göre yüzde yüz ekstae bir yoğunluğumuz oluşmuş. Türkiye'de havaların erken soğumasıyla beraber müşterilerin yoğunluğu da arttı." (İLKHA)