• DOLAR 34.271
  • EURO 37.471
  • ALTIN 2901.61
  • ...
Domuz eti, normal et reyonlarında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Domuz etinin Türk Gıda Kodeksi’ne göre kasaplık et statüsüne sokulan domuz eti, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde faaliyette bulunan bazı lüks süpermarketlerde satılmaya başladı

Domuz eti, 2006 yılında Türk Gıda Kodeksi Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uygun hale getirildi. AB mevzuatına uygun olarak; at ve yaban domuzu da kasaplık hayvan olarak tanımlandı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın hazırladığı, “Türk Gıda Kodeksi – Çiğ Kırmızı Et ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliği” ile “Çiğ Kanatlı Eti ve Hazırlanmış Kanatlı Eti Karışımları Tebliği”, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, domuz ve domuz ürünlerinin kasaplarda ve diğer et reyonlarında satılmasının önü açıldı. Kırmızı et tebliğinde, kasaplık büyükbaş hayvanlar “sığır, manda ve deve”, kasaplık küçükbaş hayvanlar “koyun ve keçi”, diğer kasaplık hayvanlar da “Domuz, yaban domuzu, at ve tavşan” olarak sayıldı.

Milli Gazete`nin haberine göre domuzun kasaplık hayvan statüsüne alınmasının ardından, domuz eti reyonlardaki yerini aldı. Büyükşehirlerde faaliyette bulunan kimi lüks süpermarketlerde satışa sunulan domuz ürünlerini gören vatandaşlar, neye uğradıklarını şaşırdılar. Domuz etinin bu kadar aleni bir biçimde satılmasına vatandaşlar tepki gösterdi.

Domuz etinin diğer etlerle aynı yerde satılması ise dikkat çekiyor. Daha önce bazı mağazalarda satılmaya başlanan ve özel bölümlere konulan bu sistemin halk marketlerinde diğer etlerle aynı reyonda bulunması ise toplumu, domuz etine alıştırıyorlar yorumlarına sebep oldu. Kırmızı et ve peynir ile aynı reyonlarda satılan domuz etinin sadece alt bandında Domuz Ürünleri ibaresi yer alıyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir