• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Sigara lobisi kazandı: Yasa yürürlüğe girmeden kaldırılıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hüseyin Aydemir

Yeni Zelanda yeni nesilleri sigaradan korumak için çıkardığı sigara yasağı başlamadan yürürlükten kaldırıyor.

Gelecek nesillerin sigara içmesine yönelik yapılan yasayı çıkaran Yeni Zelanda'da yeni hükümet, bu planı iptal ediyor.

2022'de eski Başbakan Jacinda Ardern döneminde yasalaşan Temmuz 2024'te uygulanmayı başlaması beklenen yasayla 1 Ocak 2009'dan sonra doğan hiç kimseye sigara satılmaması hedefleniyordu. Yasayla ayrıca tütün ürünlerindeki nikotin miktarının azaltılıp fiyatının yükseltilmesi ve ülkede tütün satılan yerlerin sayısının 6 binden 600'e düşürülmesi gibi maddeler de vardı.

Ülkenin yeni koalisyon hükümetinin başbakanı Christopher Luxon kürsüde yemin ettikten sonra ilk olarak bu yasayı yürürlükten kaldıracağını duyurdu.

Yeni Maliye Bakanı Nicola Willis tütün satışından elde edilen gelirin koalisyonun vergi kesintilerini finanse edeceğini söyledi.

Willis, yasanın hükümetin gelirlerinde 1 milyar dolar kayba yol açacağını öne sürerek "Vergi indirimini finanse etmemize yardımcı olacak ekstra gelir kaynaklarına ihtiyacımız var" dedi.

Başbakan Luxon ise yasanın karaborsa sigara satışını teşvik edeceğini ve hükümetin vatandaşları suçluya dönüştürmeden sigara içenlerin sayısını azaltmak için çabalayacağı sözünü verdi.

Yeni Zelanda'da ölümlerin üçte biri sigara, alkol ve sağlıksız beslenmeden kaynaklanıyor. En büyük etkiyi ise yerli Maori halkı üzerinde gösteriyor.

Öte yandan Sağlık Koalisyonu Aotearoa'nın eş başkanı Prof. Lisa Te Morenga, sigaraya yasağının başlamadan kaldırılmaya çalışılmasını 'hakaret' olarak niteledi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir