Çin, Japonya ve Güney Kore zirvesi: "Ekonominin siyasileştirilmesi" vurgusu
Çin, Japonya ve Güney Kore arasında dışişleri bakanlığı düzeyinde gerçekleştirilecek olan zirve öncesinde Çin, Güney Kore'ye "Güvenlik kavramının ekonomik ve ticari meselelere genişletilmesine birlikte karşı çıkmalıdır." çağrısında bulundu.
Çin Dışişleri Bakanlığından tarafından yapılan açıklamaya göre Bakan Vang, Güney Koreli mevkidaşı Park Jin ile, Güney Kore, Japonya ve Çin dışişleri bakanlarının Busan kentindeki toplantısı öncesinde bir araya geldi.
"BİRLİKTE KARŞI ÇIKMALI"
Vang, görüşmede, Çin ve Güney Kore'nin komşu iki ülke olarak dostane ilişkiler kurmasının seçenek değil zorunluluk olduğunu vurgulayarak, "Her iki taraf, ekonominin siyasileştirilmesine, bilimsel ve teknolojik meselelerin araç haline getirilmesine ve güvenlik kavramının ekonomik ve ticari meselelere genişletilmesine birlikte karşı çıkmalıdır." dedi.
Çin ve Güney Kore'nin imalat ve tedarik zincirlerinin "yüksek düzeyde bağlantılı" olduğu ve çıkarlarının bütünleştiğine dikkati çeken Vang, iki ülkenin, ilişkilerinde "dış müdahaleye karşı çıkması" gerektiğini vurguladı.
TEKNOLOJİ KISITLAMALARI
ABD, son dönemde başta çip üretimi olmak üzere kritik teknolojilerde yönelik ihracat ve yatırım kısıtlamalarıyla Çin'in bu alanlardaki kabiliyetine set çekme niyetini ortaya koyuyor. Washington'ın, bu konuda Avrupa'daki müttefiklerinin yanı sıra ve Doğu Asya'daki Japonya ve Güney Kore gibi kritik üretici ülkeleri yanına çekme çabaları, Pekin'i endişelendiriyor.
GÜNEY KORE VE ÇİP ÜRETİMİ
Güney Kore, ABD'nin çip sektöründe Çin'e yönelik kısıtlamalardan en fazla zarar görebilecek ülkelerin başında geliyor. Küresel çip imalatında ve satışlarında önemli paya sahip Güney Kore, ürettiği hafıza çiplerinin büyük bölümünü Çin ve Hong Kong’a satıyor. Ülkenin en büyük üreticileri Samsung ve SK Hynix, çip imalatının büyük bölümünü Çin'deki tesislerinde yapıyor.
Çinli Bakan Vang, Park ile Aralık 2022'deki çevrim içi görüşmesinde de benzer endişeleri dile getirmişti.